WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Putter over Gert Zagt
Wijdemeren, do 1 september 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Putter, vier jaar partijgenoot van Gert Zagt, laat in zijn column zijn licht schijnen over de kwestie van de wedde van de ex-wethouder, waarover de VVD schriftelijke vragen stelde.

Wat vooraf ging:

ingezonden brief

Putter over de 95% wethouder

Wat doet een gemeenteraad als ze op  het totaal het verkeerde been is gezet? We zullen het zien.

Het zal de lokale geschiedenis ingaan als de truc van Gert Zagt, terwijl hij het niet eens zelf heeft bedacht. Je bent voor honderd procent wethouder en wat je er naast verdient wordt verrekend met je wethouderssalaris. Ben je voor minder dan honderd procent  bestuurder, dan gebeurt dat niet. Dus: Gert, voor honderd procent aangesteld, ging op eigen verzoek vijf procent terug en mocht dus alles wat meer binnen kwam houden. Truc gelukt.

Wettelijk gesproken in orde, maar er blijft wel een nare smaak in de mond. Het kost de gemeente veel geld, je wordt er zelf beter van… Tja, zo’n  raadslid of zo’n wethouder zou je toch niet willen zijn. Bij Dorpsbelangen weten ze er van. Gert vier jaar lang wethouder, vier jaar lang geen cent aan Dorpsbelang gegund en na die vier jaar waarbij DB hem door dik en dun steunde de club  nog een flinke trap na gegeven. Van Gert hebben ze daar niet zo’n hoge pet meer op.

Maar er is nog iets heel anders. Bovengenoemde truc moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad, door middel van een fatsoenlijk raadsvoorstel. Welnu, zo is het dus niet gegaan. Een simpel briefje, een korte mededeling en het advies de zaak voor kennisgeving aan te nemen. En de raad deed dat,  maar niemand van de raadsleden wist van de gevolgen. Een raadsvoorstel is nu juist bedoeld om het voor en tegen van een zaak af te wegen. Niets van dit alles, de raad is, niet gehinderd door enige kennis, in de truc getrapt.

Het is bekend dat elders in het land een gemeenteraad dezelfde truc heeft teruggedraaid na een correct voorstel van het B. en W. college. Begrijpelijk want eigenbelang behoort geen voorrang te hebben ook al laat de wet dat toe.

Nu is mijn vraag. Hoe is het hier gegaan?  Voor de hand ligt dat de truc in collegiaal overleg tot stand is gekomen. Gemeentesecretarissen en burgemeesters zullen de wet toch wel kennen. Op zijn minst mogen we van Dorpsbelangen verwachten dat ze absolute duidelijkheid willen. Zij waren destijds oppermachtig in de raad als grootste fractie. Het zou mij niet verbazen als ze er aan hebben meegedaan.

Putter

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief