Rik Jungmann

Rik Jungmann

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Ottenhome: Overleg mislukt

Wijdemeren, 11 juli 2005

Wijdemeren en Fortis zijn er niet uitgekomen. Afgelopen donderdag stemde de raad in met een oeverlijnverlegging op voorwaarde dat Fortis Ottenhome open houdt. Fortis heeft dat geweigerd.

Watersportbedrijf Ottenhome is eigendom van Fortis Vastgoed Ontwikkeling. Fortis wil een deel van het nieuwe dorpscentrum van Loosdrecht ontwikkelen. Daarbij wil men een stuk de plas ingaan om op een pier een aantal woningen te bouwen. Om dat mogelijk te maken moet in het streekplan de z.g. rode contour (bebouwingsgrens) verlegd worden, waarna met bestemmingsplanprocedures de bouwvergunning uiteindelijk afgegeven moet kunnen worden.


Het spandoek dat bij Ottenhome is opgehangen.

Donderdag stelde het college voor de tweede keer in twee opeenvolgende gemeenteraadsvergaderingen voor om het verzoek voor de oeverlijnverplaatsing bij de provincie neer te leggen. De eerste keer leidde dat tot een botsing met de raad. Afgelopen donderdag stemde de meerderheid van de raad in met het voorstel van het college, op voorwaarde dat Fortis zou garanderen dat Ottenhome open zou blijven tot de definitieve bouwvergunning voor het (Fortis-deel van het) dorpscentrum afgegeven zou zijn.

Fortis weigert

In de G&E van vandaag staat dat college en Fortis vrijdag hebben overlegd op het hoogste niveau. Dat overleg is mislukt. Fortis weigert de door de raad geëiste garantie te geven om Ottenhome open te houden, omdat men de vrijheid wil houden om bijvoorbeeld met een andere exploitant in zee te gaan.. Het gevolg is dat Wijdemeren geen streekplanwijziging bij de provincie aanvraagt.

Catch 22

Het gevolg is een catch 22 situatie. Fortis wil de oeverlijn verlegd hebben om te kunnen bouwen. Dat kan nu niet omdat Wijdemeren daar niet aan meewerkt. Wijdemeren wil garanties dat Ottenhome open blijft. Dat gebeurt niet omdat Fortis die niet af geeft. Wethouder Wim Neef zegt in de G&E dat hij niet weet hoe het nu verder moet. Hij sluit niet uit dat er schadeclaims naar de gemeente komen.

Voorgeschiedenis

De situatie is ontstaan nadat de Raad van State op 15 december vorig jaar de plannen, inclusief de oeverlijnverplaatsing, van tafel veegde na een jarenlange juridische strijd van Jacob van der Meulen, eigenaar van watersportbedrijf De Uitkijk. Om de ontwikkeling van het dorpscentrum nieuw leven in te blazen is op 8 juni een proces gestart onder leiding van mediator/facilitator Ad de Regt. Dat moet leiden tot overleg tussen alle belanghebbende partijen en het vinden van oplossingen voor knelpunten in de ontwikkeling van het dorpscentrum waar alle partijen mee kunnen leven. De planning is dat de bemiddelingspoging eind dit jaar tot resultaten leidt.

Er was al eerder een probleem rond Ottenhome. Op 25 juli 2002 leek dat opgelost. Directeur Kooistra van Fortis Vastgoed,het college en directeur Annemiek van de Water van Ottenhome hieven het glas bij de feestelijke nieuwe start van Ottenhome. Op 14 februari 2003 werd Ottenhome feestelijk heropend.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind 23º Naar volgende bericht