persbericht
Eerbetoon Dominee de Mol
De Stichting Loosdrechts porselein (SLOP) zal op woensdag 27 februari om 17.00 uur een bord onthullen gewijd aan dominee Joannes de Mol, oprichter van de Loosdrechtse porseleinfabriek. De produktie van porselein in de achttiende eeuw was een uiterst risicovol proces. Er werd veel aan mislukt materiaal verspild, getuige de vele misbaksels die op het voormalig fabrieksterrein werden gevonden.
Dominee Joannes de Mol |
Omslag van het boek "De Loosdrechtse
Porseleinfabriek boven water". |
Wat startte in 1772 als een werkprojekt voor werkloze turfgravers ontaardde in een Porseleinprodukt dat kon wedijveren met grote namen als Meissen, Wenen, Sèvres, Limoges en Wedgwood.
De smaak van het kapitaalkrachtige publiek wisselde met de mode zo snel dat het met een bewerkelijk produkt als Porselein moeilijk was een enigszins redelijke winst te maken. Dit leidde in 1782 tot de overname door Amsterdamse geldschieters, die na twee jaar de fabriek verplaatsten naar Ouder-Amstel.
Joannes De Mol overleed als gedesillusioneerd man in 1782. Hij liet evenwel schitterend Porselein na dat met zijn bijzondere vormen en perfekte afwerking voorzien van zijn M.o.l signatuur de ondernemer onsterfelijk maakte en Loosdrecht faam bezorgde.
SLOP heeft plannen geopperd om de fundamentbalken van de fabrieksgebouwen in het plaveisel te laten aanbrengen in contrasterende keien c.q. tegelwerk. Dit zal mogelijk zijn als een parkeerplaats, zoals die er in vorige plannen voor het bebouwingsprojekt Centrum Oud-Loosdrecht lagen, op dezelfde locatie kan worden gerealiseerd.
De uitvoering van het bord is belangeloos en met verve door de Loosdrechtse botenbouwer Gert Jan Lamme geschied. Het letterwerk werd aangeboden door Centipede Reclame Producties Loosdrecht.
De onthulling vindt plaats aan het voormalige fabrieksterrein aan de Spinaker 1) te Oud-Loosdrecht.
1) De Spinaker is een gloednieuw
straatje, aan de Oudloosdrechtsedijk, dwarsuit de 1e plas 'in', ter hoogte van ca. no. 231. Schuin tegenover de kerk van Oud-Loosdrecht waar dominee De Mol heeft
'gestaan' als predikant. |