WIJDEMEERSE WEBKRANT
Sypesteyn toont Porselein
Nieuw Loosdrecht, vr 7 augustus 2009

Deze zomer wordt in Kasteel-Museum Sypesteyn Hollands porselein getoond dat niet eerder in het openbaar was te zien.

WWK Video Sypesteyn

persbericht

Stichting Hollands Porselein bestaat tien jaar
Kasteel-Museum Sypesteyn toont ondersteunde aankopen

Tien jaar geleden werd de Stichting Hollands Porselein opgericht. Hollands porselein werd gedurende ongeveer vijftig jaar, van 1760 tot en met 1810 gemaakt in respectievelijk Weesp, Loosdrecht en Ouder- en Nieuwer-Amstel.

De doelstelling van de Stichting is het stimuleren van activiteiten op het gebied van Hollands porselein. Dit zijn activiteiten, die de kennis over Hollands porselein vergroten. Uit het fonds worden onderzoek en publicaties ondersteund en incidenteel aankopen voor openbare verzamelingen. Juist hierdoor kan het publiek immers op de meest directe manier zelf kennismaken met het zeldzame Hollandse porselein.

In zijn bestaan heeft de Stichting geholpen bij de verwerving van vijf bijzondere voorbeelden van Hollands porselein voor de collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam, Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht en het Nationaal Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden. Deze zomer worden in een kleine presentatie in Kasteel-Museum Sypesteyn deze aankopen uitgelicht. Alle vijf de voorwerpen vertegenwoordigen een aspect van het Hollands porselein, dat eerder nog niet in openbare verzamelingen was vertegenwoordigd.

Van heel bijzondere betekenis voor de Hollandse porseleinproductie was een serviesje dat juist niet in Holland werd gemaakt, maar in de porseleinfabriek in het Duitse Höchst. De Loosdrechtse dominee De Mol wilde met een porseleinfabriek hoogwaardige werkgelegenheid en welvaart brengen in zijn verarmde gemeente. Hij liet de ervaren arcanist of porseleinbakker Gerverot met zijn recepten ‘proefdraaien’ in Höchst. Eén van de resultaten hiervan was dit rijk gedecoreerde serviesje, een zogenaamde tête à tête, dat Gerverot voor De Mol maakte. Het serviesje is heel precies 12 november 1773 gedateerd. De Loosdrechtse porseleinfabriek ging in 1774 van start.
In 2007 werd het serviesje met steun van de Stichting uit een privéverzameling door het Rijksmuseum aangekocht. Doordat het Rijksmuseum tijdens de verbouwing maar heel weinig kan tonen, is dit bijzondere serviesje nu in Sypesteyn voor het eerst voor het publiek te zien.  

Vier kleinere musea met collecties Hollands porselein, het Gemeentemuseum Weesp, Museum Van Loon en Museum Geelvinck Hinlopen in Amsterdam en Kasteel-Museum Sypesteyn, geven gezamenlijk ter gelegenheid van dit jubileum een gids uit over Holland porselein.

Vijf bijzondere voorwerpen van Hollands Porselein verworven met steun van de Stichting Hollands Porselein

Kasteel-Museum Sypesteyn 15 augustus – 25 oktober
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, Nieuw Loosdrecht
Open dinsdag t/m zondag 12-17 uur, bezoek met rondleiding
www.sypesteyn.nl

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
28 gr.
windkr. 2