persbericht
Tijdloos aan tafel. Porselein voor fijnproevers
Tentoonstelling in Kasteel-Museum Sypesteyn
25 maart t/m 28 oktober 2007
Gezellig 'tafelen' is iets van alle eeuwen en er lijkt niets nieuws onder de zon. Het loungen was toch ook bij de Romeinen al een geliefd verpozen! Maar toch. In Kasteel-Museum Sypesteyn met zijn prachtige terras en gezellige gewelfkelder is het goed toeven, vooral sinds garden-café De Tijd ons team is komen versterken. Maar er is veel meer. Dit seizoen opent Sypesteyn met een nieuwe porseleintentoonstelling, want dat is waar het kasteel juist bekend om staat.
We geven u een kijkje door de eeuwen heen. U kunt bij ons zien hoe men in de 16 de eeuw tafelde, welk porselein er in de 17 de eeuw op tafel werd gezet, gevolgd door de luxe van de 18 de eeuw tot het moment dat koningin Emma in Sypesteyn op theevisite kwam.
Het pièce de résistance is natuurlijk het beroemde Hollandse porselein. We geven een korte inleiding over hoe het gemaakt werd, ook nadat het kapot gevallen was. En we tonen wat er allemaal op tafel gezet werd: van terrines (voor vloeibare spijzen) tot gedekselde botervlootjes, mosterdpotjes, slabakken, porseleinen lepels, visschotels, 'assietten' (dubbele borden) etc. etc. Op fraai damast met gesteven servetten.
Wie kon dat betalen? Kocht men in 1780 voor 50 à 60 gulden een meer dan 160 delen tellend Chinees eetservies, in 1777 betaalde men voor een 214-delig Haags servies al 1200 gulden! Terwijl in onze tijd voor een 180-delig Loosdrechts servies meer dan 80 duizend euro neergeteld moet worden! Maar wilt u uw investering bewaren, dan moet u het wel zuinig in de servieskast tentoonstellen, want met stukjes eraf is uw kopje of schoteltje heel wat minder waard. En daarom vindt u dit kostbare erfgoed juist in musea.
Een fraai gedekte tafel wordt verrijkt met o.a. porseleinen tafelstukken. Flessen en glaswerk mogen niet ontbreken, ook suikerwerk was zeer geliefd. De tafel van de welgestelde burger was voorzien van opscheplepels en tafelcouverts. Hier ontstond ook de vraag naar complete serviezen. Er werd naar Frans voorbeeld 'gesloten gedekt' en mede onder invloed van de Franse keuken veranderde wat er op tafel kwam. Deed men het wat rustiger aan dan was er ook solitaire of tete à tete servies.
Terwijl gewone burgers en boeren in de 18 de eeuw nog aten uit een gemeenschappelijke schotel en dronken uit één beker, ontwikkelden de welgestelden meer verfijnde omgangsvormen en tafelmanieren. Manierenboekjes werden uitgegeven. Maar werden zij ook gelezen.? Buitenlanders keken er van op dat Nederlandse mannen tijdens het eten hun hoed ophielden, en niet schroomden aan tafel te boeren, winden te laten, veel te drinken en te roken..
De tentoonstelling in Sypesteyn is georganiseerd in samenwerking met de Stichting SLOP (Stichting Loosdrechts Porselein), die de mooiste "tafel scherven" die men de afgelopen jaren letterlijk "boven water heeft gehaald" in bruikleen heeft afgestaan (zie over SLOP ook: www.slop.nl ).
Museum Princessehof in Leeuwarden toont een groot bruikleen uit Loosdrecht op de expositie "Pretty Dutch. Hollands porselein uit de 18 de eeuw en hedendaagse reflecties" (22 april t/m 29 oktober 2007).
Openingstijden Sypesteyn: Vanaf 31 maart t/m 28 oktober elk weekend, zaterdag en zondag, van 13.00 tot 17.00 uur; vanaf mei t/m september ook dinsdag, woensdag en donderdag, vanaf 11- 17.00 uur. Groepsafspraken altijd mogelijk. Voor informatie over bijzondere arrangementen in samenwerking met het team van garden-café De Tijd, bel met: Kasteel-Museum Sypesteyn, tel. 035-5823208, email: info@sypesteyn.nl ; bezoekadres: Nieuw Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht
Het jaar 2007 staat op Sypesteyn in het teken van de "Tijd". Bezoek ook onze beeldententoonstelling Tijdsbeelden (vanaf 17 juni), of boek een speciale rondleiding langs de bijzondere klokken!
zie ook : www.sypesteyn.nl |