Vanmiddag om vijf uur werd in de NH kerk aan de Oud Loosdrechtsedijk een HKL-boek over het Loosdrechts porselein ten doop gehouden.
De Loosdrechtse Porseleinfabriek boven water.
De Historische Kring Loosdrecht (HKL) en de Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP) hebben de afgelopen zeven jaar nauw samengewerkt om de restanten van de porseleinfabriek van dominee Joannes de Mol bloot te leggen. SLOP werd in 2000 opgericht door enkele enthousiaste amateurarcheologen, die later steun kregen van diverse officiële instanties. Het begon met het zoeken van scherven op de oever van de plas. Later werd het zoekgebied uitgebreid tot in de plas. Daar werd gedoken en geschept. De porseleinen delen werden gefotografeerd, gerubriceeerd en verzameld in tientallen dozen. Delen die bij elkaar hoorden werden met eindeloos geduld bij elkaar gezocht en aan elkaar gelijmd.
Er werd gezocht naar de fundamenten van de porseleinfabriek die Joannes de Mol in 1772 begon als armoedebestrijdingsproject. Die fundamenten werden na lang zoeken gevonden, het bewijs was geleverd van de plek waar de fabriek stond. De fabriek heeft slechts tien jaar gedraaid, maar produceerde Loosdrechts porselein dat nu tot de top behoort.
Ds. E.E. Bouter (links) bekijkt het eerste exemplaar dat hij zojuist
van HKL bestuurslid Koos Nieuwenhuizen
(rechts) ontving.
Vandaag nam dominee Bouter het eerste exemplaar van het boek in ontvangst uit handen van Koos Nieuwenhuizen. Dominee Bouter is de drie-en twintigste opvolger van dominee Joannes de Mol in de NH kerk in Oud-Loosdrecht. Het boek van ruim 180 bladzijden bevat tientallen foto's en illustraties van de opgravingen en de vondsten.
Circa honderd bezoekers |
Ernst Kasteleijn (HKL) |
Yvonne Siemons (SLOP) |
Jeanette van der Meulen (HKL) |
De bijeenkomst werd ingeleid door Ernst Kasteleijn, Yvonne Siemons en Jeanette van der Meulen, bestuursleden van HKL en SLOP, die jaren hebben gedoken, gegraven en gesorteerd. In geuren en kleuren beschreven zij hoe dat in zijn werk ging.
Nadat dominee Bouter het eerste exmplaar in ontvangst had genomen, nam hij zijn gehoor mee terug naar 1772 en beschreef hij hoe zijn voorganger toen mogelijk op het idee kwam om de porseleinfabriek te beginnen.
In de kerk waren ruim honderd belangstellenden aanwezig, onder wie velen die in de één of andere vorm medewerking verleenden aan de totstandkoming van het boek.
Het boek is het vijfde in een serie boeken die de HKL heeft uitgegeven. Het boek kost € 16 en is te koop bij de HKL. Er kan ook contact gezocht worden met de HKL via de webstite van de Kring. Bij toezending van het boek worden verpakking- en verzendkosten in rekening gebracht.
|