Bij de overkoepelende stichting van het openbaar onderwijs, Villa Primair, is fraude ontdekt. Er is aangifte gedaan.
Tot 1999 was het gemeentebestuur ook schoolbestuur van de openbare scholen. In dat jaar werd de Stichting Primair in het leven geroepen. Die Stichting ging het bovengemeentelijke bestuur van openbare scholen in de regio vormen. Daarmee werd het bestuur van de openbare scholen op afstand gezet.
Big Spender Primair
In mei 2004 werd bekend dat de Stichting Primair veel te veel geld had uitgegeven. Een citaat uit een bericht uit de WWK van 25 mei 2004:
Het leek toen zo'n goed idee. Een efficiencyverbetering. Het bestuur van de openbare scholen o.a. in Loosdrecht, 's-Graveland en Nederhorst onder brengen bij één stichting, gespecialiseerd in het besturen van de openbare scholen. Andere deelnemende gemeenten zijn Bussum, Naarden, Weesp en Loenen.
uit het stuk in de Gooi blijkt echter dat de gemeenten voor tonnen het schip in zijn gegaan.
De Stichting Primair nam veel te veel personeel aan. Bovendien had de Stichting een erg zware top. Die top is eind vorig jaar door de wethouders onderwijs van de betrokken gemeenten aan de kant gezet. Vanaf begin dit jaar wordt er puin geruimd en orde in de chaos geschapen, o.a. met hulp van KPMG. De teveel uitgegeven tonnen moeten worden opgebracht door de aangesloten gemeenten, waaronder Wijdemeren.
De Stichting Primair werd slecht en ondoorzichtig geleid, met als dieptepunten het bijpassen van tonnen (in totaal 1,4 miljoen) door de deelnemende gemeenten en de kwestie "Meester Willem" die volkomen uit de hand liep. Verantwoordelijk wethouder tijdens het financiële drama was eerst Bert Nagel (CDA), later Lia Moote (PvdA). De laatstgenoemde liet vrijwel niets los over de problemen bij Primair, zeker niet in openbare vergaderingen. Dat er daar van alles mis was, was echter wel duidelijk. In april 2005 trad een nieuw bestuur aan. In april 2007 was het weer raak. Een tekort van één á twee ton.
Villa Primair
Vorig jaar gingen de Stichting Primair en de Stichting Basis Onderwijs Gooi en Eemland (Stiboge) een fusie aan onder de naam Villa Primair. Villa Primair bestuurt 28 scholen in negen gemeenten in de regio met 570 medewerkers en 5700 leerlingen. Naar nu blijkt had Villa Primair tien voltijdbanen meer dan waarop de vergoeding van het rijk gebaseerd was. Om die te bekostigen werden vijf ton uit de reserve van de Stiboge gebruikt. Price Waterhouse Coopers ontdekte een fout van 90.000 euro in de boekhouding. Tegen de oud-directeur van de Stiboge is aangifte gedaan. Het voormalige hoofd P&O van die stichting is op non-actief gezet.
Vertrouwelijk, prudent, ...
Ook nu is weer getracht om de kwestie buiten de publiciteit te houden. Kort voor de zomer zijn de colleges van de betrokken gemeenten vertrouwelijk geïnformeerd. In Eemnes werden echter in het openbaar vragen gesteld door Niels Rood (D66) over deze kwestie. De directeur van de nieuwe Stichting Villa Primair, Alexandre Peltekian, reisde af naar Eemnes om een toelichting te geven. Hij had het volgens de krant echter te druk om alle tien gemeenten te bezoeken en volstond met een interview in de G&E. Hij vertelde in dat interview niet dat er zodanige fraude is gepleegd dat de inspectie eiste dat er aangifte werd gedaan. Het geld is wel verdwenen, maar niet in de zakken van de oud-directeur wil de onderwijswethouder van Eemnes, Bram Wondergem, nog wel aan de krant kwijt.
Voorzover ons bekend is de kwestie (nog) niet door de Wijdemeerse raad met onderwijswethouder Joost Boermans besproken. Men lijkt zich te houden aan de "prudente" omgang met de feiten zoals door Villa Primair gevraagd.
Schiet toezicht tekort?
Enkele jaren geleden was het de Stichting Primair die teveel personeel had en tonnen teveel uitgaf, die moesten worden opgehoest door de deelnemende gemeenten, waaronder Wijdemeren. Bij Primair was dat nu niet aan de hand. Nu was het Stiboge dat tonnen spendeerde die ongetwijfeld ook weer ergens vandaan moeten komen. Het heeft er alle schijn van dat het financiëel toezicht op Villa Primair versterkt moet worden om herhaling te voorkomen. Temeer omdat de schade vanwege de schaalvergroting sneller kan oplopen dan toen Primair en Stiboge nog niet gefuseerd waren.
Lees ook:
Big Spender: Stichting Primair 25-5-2004
PvdA vragen over Primair 23-6-2004
Programmabegroting etc. 2-7-2004
Onrust Scholen Loosdrecht 25-8-2004
Begroting: Blik in de toekomst 5-10-2004
PvdA: Vergadering zonder Zijwind 18-10-2004
Raad 28 oktober 2004 29-10-2004
Nieuw Bestuur Primair 20-4-2005
Oud-Bestuur Primair Vrijuit 21-4-2005
16012007 Primair profileert zich
17012007 Politiek: volstrekt Afzijdig
24012007 College voor Commissie
25012007 Primair: Snel Oplossing
02022007 Kwestie Primair
20042007 Raad 19-4-07 Deel 1
En: het dossier Meester Willem
|