Vanuit het buitenland kregen wij de vraag wat een plastic heroeszak toch wel mag wezen. Een kleine toelichting voor onze buitenlandse lezers.
De enige echte plastic heroeszak.
Op zondag verzenden wij onze wekelijkse nieuwsbrief met de krantenkoppen van de afgelopen week en soms nog wat huishoudelijke mededelingen. Zo ook gisteren. In Remersdaal, België, waar enkele ex-Kortenhoevers wonen, las men in de Nieuwsbrief het volgende: "Wethouder Abrahamse stelde zich verdekt op om de heer Van Dijck uit Loosdrecht, bij wijze van verrassing, een Plastic Heroeszakhouder te overhandigen."
heroeszakkenhouder?
Onze belgische lezers werden geprikkeld door de term "plastic heroeszakken". Wat zijn in 's hemelsnaam heroeszakken? Kunnen heroeszakken ook gemaakt zijn van ander materiaal? Papier, gevlochten riet, staalwol? En wat is een heroeszakkenhouder? Zo'n ding dat wethouder Abrahamse aan de blije heer Van Dijck uitreikte?
Onze belgische vrienden begrepen er weinig van en mailden ons met de vraag om enige toelichting op het nieuwe nederlandse woord "heroeszakken". (Rijp voor de Dikke van Dale?) Tijd voor een kleine toelichting dus voor diegenen die de reclamecampagne over de "Plastic Heroes" gemist hebben.
heldenzakkenhouder?
De overheid wil ons verleiden om plastic gescheiden aan te bieden. Net als glas en papier. Daartoe is er begin dit jaar een campagne op TV en andere media geweest met de engelse titel "Plastic Heroes". In goed Nederlands "Plastic Helden". Waarom dat een engelse term moet zijn is ons niet bekend. In dat geval hadden wij het over "heldenzakken" en een "heldenzakkenhouder" gehad. Minstens zo onbegrijpelijk.
Maar goed. Plastic Heroes is de titel van de inzamelingscapagne. Ieder huishouden kreeg een paar plastic zakken van de GAD (de afvalophaaldienst) om daarin het plastic te verzamelen. Die zakken zijn dus de "heroeszakken". En het metalen rekje met de oranje klep (WK Voetbal?) dat wethouder Abrahamse aan de heer Van Dijck overhandigt is een "heroeszakkenhouder". Raadselachtig is waarom de foto voor een container is genomen. De heroeszak van de heer Van Dijck past niet door de ovale opening van de container, zoals een kind kan zien. Maar daarover later meer.
Zig zag om de heroeszak
Helemaal vlekkeloos ging de ophaal niet. Toen tal van inwoners in de regio voor de eerste keer hun gevulde heroeszak hadden buiten gezet, waaide het enigszins. Het gevolg was dat automobielen zigzaggend de Gooi en Vechtstreek doorkruisten, omdat de wegen links en rechts bezaaid waren met weggewaaide heroeszakken. De GAD raadde daarna aan om de zakken aan elkaar te binden.
Half gevulde heroeszak
Er werd een oplossing voor dat probleem bedacht. Op tal van plaatsen verschenen containers waarin men zijn heroeszak weg kan gooien. Nou ja... Vrijwel direct bleek dat een goed gevulde heroeszak niet door de opening van de container past. Met als gevolg dat men massaal de zak naast de container zette, waar deze toch weer speelbal van de wind werd. Een tweede advies van de GAD was het gevolg. Vul de heroeszak maar gedeeltelijk, anders past hij niet door de opening van de container.
Op de Meenthof in Kortenhoef is het voorplein inmiddels omgetoverd in een gezellig containerdorpje. Een stedenbouwkundig architect zou het zo niet verzinnen. Er staan drie containers voor gebruikte kleding, twee voor plastic en dan natuurlijk de ondergrondse voor drie kleuren glas en nog een onduidelijke ondergrondse container waar, zo te zien, iets met een pasje moet gebeuren. Maar geen idee wat. Rondom en tussen de containers wordt allerlei afval achtergelaten.
In Limburg heeft men berekend dat het achteraf scheiden van plastic goedkoper is dan scheiden door de consument. Tja.
Lees ook:
28112009 Plastic scheiden
29122009 Plastic ook Scheiden
06022010 Plastic-inzameling
07022010 Plastic inzamelen?
07032010 Plastic scheiden?
26042010 Plastic Puilt uit Containers
18062010 Wethouder geeft Zakhouder weg |