persbericht
Plastic verpakkingen naar de scheidingsstations
Vanaf heden kunnen inwoners van Gooi en Vechtstreek hun huishoudelijk plastic verpakkingsafval naar de scheidingsstations in de regio brengen. Die staan in Bussum, Hilversum, Huizen en Weesp. Er is op de scheidingsstations een speciale container waar het plastic verpakkingsafval in gedaan kan worden.
De container die op de scheidingsstations staat, is herkenbaar aan het plastic hero logo en de wel/niet lijst.
Wat mag in de container?
Behalve plastic flessen en flacons mogen ook lege tubes van tandpasta, gel en crèmes, plastic zakken van groente, fruit en brood, blisterverpakkingen, knijpflessen en plastic doppen van bijvoorbeeld pindakaaspotten in de container. Chipszakken met een aluminiumlaagje mogen niet in de zak of container. Andere verpakkingen die hier niet in mogen, zijn verpakkingen die chemicaliënresten bevatten, zoals kitkokers en lijm- en verfverpakkingen. Die horen thuis bij het klein chemisch afval. Het goed scheiden van het plastic afval is belangrijk voor het kunnen recyclen ervan.
Voor een geheel overzicht van wat er wel en niet tot plastic verpakkingsafval hoort kunt u op de website van www.gad.nl kijken.
Huis-aan-huisinzameling vanaf maart
Met ingang van maart wordt in de regio Gooi en Vechtstreek het plastic verpakkingsafval één keer in de vier weken huis-aan-huis opgehaald. De huishoudens krijgen gratis speciale plastic zakken waarin het huishoudelijk plastic afval moet worden verzameld.
Wijkcontainers vanaf april/mei
Naast de mogelijkheid om het plastic afval naar de scheidingsstations te brengen en de huis-aan-huisinzameling komen er april/mei 2010 bij grote winkelcentra in de regio verzamelcontainers te staan, waar inwoners hun plastic verpakkingsafval naartoe kunnen brengen.
Recycling plastic goed voor het milieu
Gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsmateriaal is beter voor het milieu dan het wegdoen met het restafval: het plastic wordt gerecycled, restafval wordt verbrand. De recycling van plastic afval levert de grondstof op voor nieuwe plastic verpakkingen. Maar ook voor de productie van andere producten, zoals vloerbedekking, tennisballen, automaterialen, golfballen en fleecekleding. Daarnaast betekent het gescheiden aanbieden van plastic verpakkingsafval een afname van uw hoeveelheid restafval. Dat scheelt dus ruimte in uw afvalbak.
Het scheiden aan de bron van plastic verpakkingsafval past uitstekend in het beleid van de GAD, in de regio wordt al 54% van al het afval gescheiden ingezameld voor recycling en hergebruik. |