persbericht
Regio Gooi en Vechtstreek gaat plastic verpakkingsafval scheiden
Met ingang van 1 januari 2010 wordt in de regio Gooi en Vechtstreek het plastic verpakkingsafval gescheiden ingezameld. Dit heeft het bestuur van het gewest Gooi en Vechtstreek gisteren besloten.
Vanaf deze datum kunnen de inwoners in alle negen gemeenten in de regio lege boterkuipjes, yoghurtbekers, flacons van wasmiddelen en shampoo, drankenflessen en ander plastic verpakkingsafval apart houden van het restafval en in een speciale zak aanbieden.
Vanaf de eerste week in januari 2010 kunnen inwoners van Gooi en Vechtstreek hun huishoudelijk plastic verpakkingsafval naar de scheidingsstations in de regio brengen. En met ingang van 1 maart wordt in de regio Gooi en Vechtstreek het plastic verpakkingsafval één keer in de vier weken huis-aan-huis opgehaald. De huishoudens krijgen gratis speciale plastic zakken waarin het huishoudelijk plastic afval moet worden verzameld.
Naast de mogelijkheid om het plastic afval naar de scheidingsstations te brengen en de huis-aan-huisinzameling komen er april/mei 2010 bij grote winkelcentra in de regio verzamelcontainers te staan, waar inwoners hun plastic verpakkingsafval naartoe kunnen brengen.
Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2010 verplicht om plastic verpakkingsafval gescheiden in te zamelen en te zorgen voor recycling. In de gemeenten in onze regio zamelt de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) het huishoudelijk afval in. Het inzamelen van het huishoudelijk plastic afval is uitbesteed aan een afvalinzamelaar. Deze afvalinzamelaar wordt door middel van een aanbestedingsprocedure gegund.
Het scheiden aan de bron van plastic verpakkingsafval past uitstekend in het beleid van de GAD, in de regio wordt al 54% van al het afval gescheiden ingezameld voor recycling en hergebruik. De inwoners van Gooi en Vechtstreek betalen niet extra voor het ophalen van het plastic verpakkingsafval. De GAD ontvangt € 475,-- vergoeding voor iedere ton gescheiden ingezameld plastic verpakkingsafval, waarmee de inzamelkosten kunnen worden gedekt. Door dit afval gescheiden in te zamelen kan het worden gerecycled en hergebruikt.
Van het gerecyclede plastic worden nieuwe plastic producten gemaakt, wat grondstoffen bespaart. Dit is goed voor het milieu. Bovendien ontstaat er minder restafval, waardoor de regio de verwijderingskosten daarvan ook in de toekomst kan blijven beheersen. De GAD streeft ernaar om in 2010 11 à 13 kilogram plastic afval per inwoner in te zamelen.
Om de gescheiden inzameling van huishoudelijk plastic verpakkingsafval zo goed mogelijk te laten verlopen gaat de GAD de inwoners uitgebreid informeren en voorlichten. Hierbij zoekt zij aansluiting bij de landelijke campagne Plastic Heroes. In februari 2010 ontvangen alle huishoudens in de regio een informatiepakket.
Het gewestbestuur gaat ervan uit dat het de inwoners op deze manier zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt om het plastic verpakkingsafval te scheiden. Wij danken u alvast hartelijk voor uw medewerking.
|