WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Plastic scheiden?
Nederhorst den Berg, zo 7 maart 2010

Cor Koster begint genoeg te krijgen van al dat scheiden van afval. Je moet gestudeerd hebben om te weten welk plastic wel en welk niet gescheiden moet worden.

ingezonden brief

Plastic

In Wijdemeren begint deze maand het huis-aan-huis ophalen van plastic verpakkingsafval. De GAD heeft er een mooie voorlichting over. Voorlopig hoeven de inwoners van Gooi en Vechtstreek er niet extra voor te betalen. De landelijke overheid geeft een bijdrage van € 475,-- per ton plastic, maar dat zal ongetwijfeld tijdelijk zijn. Daarna worden de tarieven voor de burger verhoogd. Immers, de vervuiler betaalt, zo is het credo.

Ik vind dat apart inzamelen helemaal niks. Het is vrij gecompliceerd. Er is een lange lijst van wat wel en niet onder "plastic" valt: een boterkuipje wel, maar een vleesschaaltje van piepschuim niet; een patatbakje wel, maar een melkpak niet. Loszittende papiertjes of aluminium folieresten moeten eerst weggehaald worden. Vervolgens moet je het spul in een doorzichtige zak doen, die je aan de straatrand neerzet. Ik vind het GEEN gezicht; een terugkeer naar het vulleszakkentijdperk.

In "Binnenlands Bestuur" stond onlangs een artikel over het scheiden van plastic uit het afval. Daaruit bleek dat de hele procedure niet nodig is. "Het achteraf scheiden van plastic uit het afval is efficiënter en stukken goedkoper dan het laten scheiden van plastic door burgers zelf. Dat blijkt uit een proef die zestien Limburgse gemeenten deden naar het scheiden van plastic afval." De verwijdering achteraf door een speciale machine is niet alleen veel goedkoper, maar er wordt ook meer plastic verzameld dan wanneer we het zelf doen; drie keer zoveel zelfs.

Ik hoop nu maar dat we aan het einde van het jaar bij de onvermijdelijke evaluatie te horen krijgen dat de operatie in Wijdemeren een groot succes was, maar dat het niet meer hoeft.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
C. Koster
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
3 gr.
windkr. 2