WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wijdemeren: De Fusie
Wijdemeren, ma 4 januari 2010

Vanavond spraken wij met wethouder Gerard Abrahamse over de periode in de aanloop naar de herindeling. Wij blikken terug op die periode.

Voor nieuwe Wijdemeerders, die vanavond hartelijk welkom werden geheten door burgemeester Karen Heerschop, is het wellicht ook aardig om kennis te nemen van de strubbelingen tijdens het herindelingsproces. Wijdemeren ontstond niet zonder slag of stoot. 's-Graveland en Loosdrecht dreigden te worden ingelijfd door Hilversum. Dat deed deze beide gemeenten de handen ineenslaan, waarbij Nederhorst den Berg min of meer meegesleept werd in een poging om een nieuwe gemeente te vormen om niet bij Hilversum te gaan behoren. (Meer details vindt u hier.)

Later onstond grote strijd tussen de provincies Utrecht en Noord-Holland over de vraag waar de nieuwe gemeente bij zou gaan horen. (Loosdrecht was Utrecht, 's-Graveland en Nederhorst den Berg waren Noord-Holland.) Het zou Noord-Holland worden, maar niet zonder slag of stoot.

('s-Graveland, zoals dat bij Wijdemeren gevoegd werd, had overigens eind jaren zestig al een herindeling ondergaan. Toen werden de gemeenten 's-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen samengevoegd. Een fusie die nog heel lang zijn sporen trok.)

Dossier

Wij hebben een flink aantal dossiers van kwesties die Wijdemeren in hun greep hielden en houden. Daaronder ook een dossier Herindeling waarin voornamelijk de procedure van de herindeling gevolgd werd. Om die procedure heen gebeurde er echter veel meer.

Beschaafde oorlog?

Er werd gesteggeld over de werknaam van het herindelingsproject, dat ook de naam zou worden van de nieuwe gemeente. Tussen Utrecht en Noord-Holland werd beschaafd (en soms onbeschaafd) oorlog gevoerd over de vraag of Wijdemeren in Utrecht of Noord-Holland zou komen te liggen. In de aanloop naar de herindeling deden raadsleden af en toe licht denigrerende opmerkingen over hun toekomstige fusiepartners, wat tot spanningen leidde. Hieronder een boeket van de berichten uit die tijd.

Hoe moet het heten?

Knallende ruzie tussen Loosdrecht en Utrecht

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
grijs
1 gr.
windkr. 2