WIJDEMEERSE WEBKRANT
Krijn schrijft Geschiedenis
Kortenhoef, zo 29 augustus 2010

Gistermiddag zag het eerste deel het levenslicht van de serie boekwerkjes van de hand van Krijn Spaan over de Kortenhoefse dijk.


Krijn Spaan

Krijn Spaan is, samen met zijn broer Wout, al jaren bezig met de geschiedschrijving van Oud Kortenhoef en dan met name van de Kortenhoefse dijk. Krijn heeft zich voorgenomen om alles wat hij weet over Kortenhoef en de Kortenhoefse dijk vast te leggen in twaalf boekjes. Hij kwam via oud-burgemeester Don Bijl in contact met het Prins Bernhardfonds, dat besloot hem in zijn streven te steunen. Gistermaddiag werd het eerste exmeplaar uitgereikt aan burgemeester Martijn Smit. Co de Kloet schreef het voorwoord en hield gisteren in de Oude School een toespraak, die hieronder staat.


V.l.n.r. burgemeester Martijn Smit, Krijn Spaan en Co de Kloet.

Toespraak Co de Kloet

Van de Korenmolen tot de sluis. Een reeks van - schrik niet - twaalf boekjes over de geschiedenis van de Kortenhoefse dijk en de bewoners door de jaren heen. Met heel veel foto's. Ga d'r maar aan staan.
Als zo'n project wil slagen, dan is daar heel veel voor nodig. Kennis van zaken, dat in de eerste plaats. Je moet er veel tijd voor vrijmaken. Je moet kunnen beschikken over een uitgebreid archief. Allemaal waar. Maar als je niet wordt gedreven door een tomeloze ambitie, dan is de eindstreep onbereikbaar.
Het begin is er. Vanmiddag maakt u kennis met het eerste boekje van het eerste stukje Kortenhoefse dijk getiteld "Van de Korenmolen tot jachthaven de Wijde Blick", een paar honderd meter maar, maar lang genoeg voor deel één, dat een veelbelovend begin blijkt te zijn.
Bovendien is nog eens duidelijk, dat het met de kennis van zaken en het uitgebreide archief wel goed zit. Dat wisten we natuurlijk al. Dat wisten we van de dia-avonden en de tentoonstellingen, die Krijn, samen met broer Wout, in deze Oude School een groot aantal keren heeft verzorgd.


Er was veel belangstelling.

Waar komt die gedrevenheid vandaan? Die diepe liefde voor een stuk weg van een paar kilometers lang, niks bijzonders zou je zeggen, een dijk zoals er zoveel zijn in Nederland. Maarzo pragmatisch moet je er natuurlijk niet tegenaan kijken. Bij ons, die geboren en getogen zijn aan de Kortenhoefse dijk, slingert hij zich door onze persoonlijke geschiedenis heen en door die van onze voorouders.
Als de dijk kon spreken zou hij de verhalen vertellen van het armoedige bestaan van vissers en rietsnijders, van turfstekers en boeren. Maar ook van schilders en schrijvers, van Nescio en het Rechthuys, en van de metamorfose van boerendijk tot rijkelui's locatie. Maar de dijk kan niet spreken. Krijn Spaan spreekt.

De reeks is, daar ben ik van overtuigd, ook een eerbetoon aan zijn vader, Klaas Spaan, die ik in mijn voorwoord de grootmeester van de Kortenhoefse geschiedschrijving noem. Krijn zet de traditie voort die begon met "Zo zag ik mijn dorp" en die werd voortgezet met een tweede deel, waarvan hij en Wout de samenstelling verzorgden. Dat waren schitterende uitgaven, en een kostbaar bezit voor wie de Kortenhoefse dijk een dierbare plek op aarde is.

En nu is er dan een nieuwe onvergankelijke kijk op Kortenhoef of preciezer, op de Kortenhoefse dijk. Een reeks met een uitstekend begin. Hoe het verder zal gaan moeten we maar afwachten. Uithoudingsvermogen en een vruchtbare pen, dat wens ik Krijn Spaan toe. En natuurlijk het succes van een grote schare publiek. Want Multatuli zei het al: ik wil gelezen worden.

Lees ook:

Januari 1999
Januari 2000
Wout en Krijn
Lintjesregen
Krijn Spaan: radio 2
Dia-avond Kortenhoef
Oud-Kortenhoef
Herindeling? Nee!! 14-2-2004
20022008 Expositie Wout en Krijn Spaan
29082010 Krijn schrijft Geschiedenis

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zon en buien
16 gr.
windkr. 3