Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Lintjesregen

Wijdemeren, 26 april 2002. Vandaag daalde de jaarlijkse lintjesregen op Nederland neer. 3201 lintjes volgens de NRC. 600 meer dan vorig jaar. Ook in Wijdemeren druppelde het. Om precies te zijn vielen er acht lintjes in Wijdemeren te verdelen. In de Gooi- en Eemlander van vanavond werden de broers Krijn en Wout Spaan uit Kortenhoef en Anne Wertheim, ook uit Kortenhoef, met foto's en een artikel extra in het zonnetje gezet. Harm Piek uit Ankeveen sprak gisterenavond nog in bij de gemeenteraad. Hij pleitte daarbij voor het behoud van het landschappelijk schoon in Wijdemeren en vroeg om de grote reclameborden bij Bert Ruiter op de grens van Ankeveen en Nederhorst den Berg te laten verwijderen. Hij wist toen nog niet wat hem vandaag boven het hoofd hing. Sommige toeschouwers wel. Hieronder een overzicht van de gedecoreerden en hun verdiensten.

De heer A.J. Duurland uit Loosdrecht is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was tot 2002 werkzaam bij de Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank NV. Daarnaast maakte en maakt hij zich verdienstelijk voor verschillende sportorganisaties. In het bijzonder voor teamsporten. Dit begon in 1960 als clubscheidsrechter bij de voetbalclub SV Active. Daarna heeft hij verschillende functies bekleed bij SV Actif/voetbal en SV Activ/Softball in Hilversum; bij de voetbalbond KNVB, afdeling Utrecht/district Midden; bij de Softbalbond; bij de Nederlandse Katholieke Sportfederatie; bij het Hilversums Schaak Genootschap en bij het HVV ’t Gooi. Zijn functies varieerden van clubscheidsrechter tot lid hoofdbestuur en van secretaris algemeen bestuur, tot competitieleider pupillen en wedstrijdleider. Hij is vele uren in de week voor de sportverenigingen actief en geldt als een rasbestuurder met een positieve uitstraling. Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd.”


Harm Piek
Ankeveen

De heer H. Piek uit Ankeveen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
Hij heeft zich geruime tijd ingezet voor het natuurbehoud en natuurbeheer in Nederland. Dit deed hij niet alleen als beleidsmedewerker van de Vereniging Natuurmonumenten, maar ook daarbuiten. 
Betrokkene geldt als een erkend laagveendeskundige op internationaal niveau. Hij heeft met eigen proefvelden onderzoek gedaan naar verschillende vormen van bemesting en geldt als autoriteit bij de toepassing van begrazing als beheerinstrument. Daarbij is hij voorvechter van het behoud van zeldzame vee-rassen en maakt hij zich verdienstelijk voor het wandelen in de natuur. 
De heer Piek is sinds 1989 bestuurslid van de Stichting Op Lemen Voeten (voettochtend). Van 1983 tot 1997 was hij voorzitter van de plaatselijke afdeling van de PvdA in ’s-Graveland. Sinds 2001 is hij voorzitter van Groen Links Wijdemeren. Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als “iemand die werkzaamheden verricht voor de samenleving die bijzondere waarde hebben.” 


De heer J.W.B. Roest uit Loosdrecht is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is werkzaam bij Sigma Coatings B.V. in Waddinxveen. Betrokkene heeft zich daarnaast ingezet voor het onderwijs van de verftechnologie voor de Vereniging van Oppervlaktebehandeling van Metalen (VOM) in Bilthoven en als lid van de Technische Commissie Afdeling Industrielakken van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF). Daarnaast verrichtte hij een aantal maatschappelijke activiteiten. Zo was de heer Roest penningmeester/secretaris van de muziekvereniging M.C.C. in Laren (1979-1986); bestuurslid van de Stichting Schering en Inslag voor het beheer van het gebouw van de muziekverenigingen (1982-2000) en bestuurslid van de federatieraad Noord-Holland sector Show en Drumband (1982-1998). Sinds 1998 is de heer Roest plaatsvervangend bestuurslid Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen. Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.”


De heer W. Spaan uit Kortenhoef is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is eigenaar van een zaad- en perkplantenhandel en maakt zich daarnaast bijzonder verdienstelijk voor de leefbaarheid in Kortenhoef. Sinds 1985 is hij (samen met zijn broer K.C. Spaan, zie hieronder) initiator, medeoprichter en secretaris van de Stichting Behoud Leefbaarheid Oud Kortenhoef, die werd opgericht voor het behoud van een oude karakteristieke dorpsschool. Inmiddels is de stichting in 2000 eigenaar geworden van de geheel gerenoveerde school. Hij heeft zich bovendien persoonlijk ingezet voor het onderhoud van openbaar groen en voor het bewaken van de verkeersintensiteit en -veiligheid en voor de openbare verlichting. Betrokkene fungeert als “waakhond” over de authentieke en rustieke sfeer van het dorp Kortenhoef. Sinds 1985 is hij eveneens (samen met zijn broer) mede organisator van tentoonstellingen over de historie van het turfstekersdorp, gebaseerd op genealogisch onderzoek. Dit heeft geresulteerd in een waardevol archief. Betrokkene is naar schatting 8 maanden per jaar bezig met het onderzoek. Hij is tevens (met zijn broer) organisator van een tweejaarlijkse schoolreünie. De heer W. Spaan ontving in 1997 de prijs van de Vereniging Curtevenne voor natuurbehoud en cultuurhistorie. Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd.”



Links Krijn en rechts Wout Spaan
aan de slag met hun archief.
(Een foto die in januari 1999 in de
Gooi- en Eemlander stond bij een
artikel over hun verzameling.)


De heer K.C. Spaan uit Kortenhoef is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is eigenaar van een hoveniersbedrijf. Sinds 1970 is hij voorzitter van de Kortenhoefse IJsclub Ons Genoegen waarvoor hij ook allerlei hand- en spandiensten verricht. Sinds 1985 is hij (samen met zijn broer W. Spaan, zie hierboven), initiator, medeoprichter en penningmeester van de Stichting Behoud Leefbaarheid Oud Kortenhoef. Deze stichting werd opgericht voor het behoud van een oude karakteristieke dorpsschool. Sinds 2000 is de stichting eigenaar van deze inmiddels gerenoveerde school. Betrokkene zet zich in voor de exploitatie van De Oude School. Hij is lid van de activiteitencommissie die een jaarlijks cursusprogramma organiseert en verzorgt zelf de cursussen boekhouden en tuinonderhoud. Daarbij is hij sinds 1985 (samen met zijn broer) medeorganisator van tentoonstellingen over de historie van het turfstekersdorp, gebaseerd op genealogisch onderzoek en organisator van een tweejaarlijkse schoolreünie. Betrokkene ontving in 1997, net als zijn broer, de prijs van de Vereniging Curtevenne voor natuurbehoud en cultuurhistorie. Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd.”


De heer P.M. Spee uit Nederhorst den Berg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was tot 1990 werkzaam als administrateur bij het Gemeenschappelijk Administratiekantoor G.A.K. in Hilversum. Vanaf 1967 was hij kaderlid van de Dienstenbond FNV. Daarnaast maakte en maakt hij zich op uiteenlopende wijze verdienstelijk voor de samenleving, onder meer op kerkelijk terrein, in het vakbondswerk, op sportgebied en voor verschillende huis-aan-huis collecten. Dit begon in 1960 toen hij lid werd van de commissie najaarsconcerten van de muziekvereniging Crescendo en in 1962 als secretaris van het comité parochiebelangen R.K. Kerk in Nederhorst den Berg. Een greep uit de activiteiten van hem: lid van het Oranjecomité (1962-1984); redacteur huis-aan-huisblad De Brug (1968-1973); lid van de Vredesgroep (1969-1978); organisator van de jaarlijkse Stille Omgang in Amsterdam voor de ca. 50 deelnemers uit Nederhorst den Berg en ’s-Graveland (1970-heden); secretaris van de afdeling Nederhorst den Berg van de vakcentrale NKV en van de afdeling ’s-Graveland van de FNV (1972-1991); organisator van de Wereldsgebedsdag in Nederhorst den Berg (1974-heden). De heer Spee is bovendien lid van verschillende koren waarvoor hij ook als solist optreedt. Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.”


Mevrouw C.M.C. Verweij-Flick uit Breukeleveen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mw. Verweij-Flick was van 1986 tot 1990 raadslid van de gemeente Breukelen en van 1990 tot en met 2001 raadslid van de gemeente Loosdrecht. Voorafgaand aan haar raadslidmaatschap was zij voorzitter van de afdeling Loosdrecht van de VVD. Mw. Verweij-Flick was bij de gemeente Loosdrecht bovendien voorzitter van de monumentencommissie en lid van de Plassenraad van het Plassenschap Loosdrecht en omgeving. Voor de gemeente Breukelen is zij al jarenlang buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ook voor de gemeente Loosdrecht voltrok zij huwelijken. Dit bijzondere werk doet zij nog steeds voor de gemeente Wijdemeren



Anne Wertheim
Kortenhoef

Mevrouw A.W. Wertheim-Tolk uit Kortenhoef is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft zich ondermeer ingezet voor de verbetering van culturele relaties tussen de Verenigde Staten en Nederland, in het bijzonder als directeur van het John Adams Institute in Amsterdam in de periode 1991 tot 2001. In die tijd heeft zij een belangrijke impuls gegeven aan de ontwikkeling van dit instituut tot een gerenommeerd en uniek podium voor cultuuruitwisseling met name voor beeldend kunstenaars, schrijvers en wetenschappers. Door haar inzet kwamen onder meer de econoom John Kenneth Galbraith, rechter Ruth Bader Ginsberg, de architect Frank Gehry, en de auteurs Amy Tan, Paul Theroux, Chaim Potok en Gore Vidal naar Amsterdam.

In 1998 ontving zij de Cultural Award Canada en in 2001 de Tribute of Appreciaton USA. 
Ook als vrijwilligster heeft zij zich jarenlang ingezet. Zo was zij werkzaam bij het Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam (1976-1980), bij de muziekschool voor Panamese kinderen (1980-1985). Op dit moment is zij nog vrijwilligster bij het John Adams Instituut en bij het Holland Festival (sinds 1987). In Kortenhoef organiseert zij sinds 1997 literaire avonden bij de Stichting Kunst aan de Dijk.

...

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als “iemand die een of meer opvallende prestaties heeft geleverd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.”


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Grauwe dag, eindigend in harde wind met veel regen. 8 graden.
Meer weer? Klik hier. 
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...