Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Dit besloten B&W

Wijdemeren, 24 april 2002. Wekelijks komt het college van B&W van Wijdemeren bij elkaar om besluiten te nemen. Soms zijn daar besluiten bij die ons allen aangaan. De gemeente publiceert dan ook wekelijks een lijstje met besluiten en soms, indien nodig, een kleine uitleg voor de pers en dus voor u, gewaardeerde lezer van dit wereldwijde medium.

Verlenging reactietermijn op bezwaarschriften WOZ-beschikking ’s-Graveland

Het college van B&W heeft besloten de reactietermijn op de bezwaarschriften van inwoners van ‘s-Graveland te verlengen met maximaal één jaar. Eerder werd dit besluit ook genomen t.a.v. de bezwaarschriften van inwoners uit de voormalige gemeenten Nederhorst den Berg en Loosdrecht. De verlenging is nodig om alle bezwaarschriften zorgvuldig te kunnen behandelen. De gemeente Wijdemeren zal alle inwoners van de voormalige gemeente ’s-Graveland, die nog geen reactie op hun bezwaarschrift hebben ontvangen, over het uitstel informeren.

College vraagt raad om geld voor restauratie kunstwerken Pieter van Velzen

In Loosdrecht prijkten tot voor kort twee kunstwerken van de, inmiddels overleden, Loosdrechtse kunstenaar Pieter van Velzen. Het ene, in de volksmond genaamd “De koe”, stond op de Molenmeent. Het andere, “de dobber” stond bij het zwembad in Loosdrecht. Beide kunstwerken zijn van polyester. Vanwege hun deplorabele toestand zijn ze van hun standplaats verwijderd en opgeslagen op een gemeentewerf. Aangezien het werk Van Velzen van nationaal belang is, vraagt het college de raad een bedrag van € 16.500 beschikbaar te stellen om de kunstwerken te kunnen restaureren en herplaatsen. 

De kunstenaar Pieter van Velzen is geboren in Weesp en vestigde zich in 1947 in Loosdrecht. Hij doorliep de rijksacademie en was vooral glazenier. (In het gemeentehuis in Loosdrecht is een glas-in-lood raam van hem te zien.) Van Velzen heeft zich ook beziggehouden met andere kunstvormen, onder andere met werken van kunststof. “De koe” is hiervan een mooi voorbeeld uit de periode van de pop art. In 1989, in de nadagen van zijn leven, had Pieter van Velzen nog een grote tentoonstelling in het provinciaal museum in Assen. 

Aangezien Van Velzen een plaatselijk kunstenaar is hebben zijn werken voor de gemeente Wijdemeren een extra emotionele waarde. Het verdwijnen van de twee kunstwerken van Van Velzen zouden een verarming betekenen voor het aanzicht van Loosdrecht. Reden voor het college om de raad te vragen krediet beschikbaar te stellen voor de restauratie. De gemeenteraad zal hierover op 30 mei a.s. een besluit nemen. 

Herplaatsing

Gaat de raad akkoord met het voorstel dan zal het bedrijf Archeoplan uit Delft de opdracht krijgen tot het restaureren en herplaatsen van de kunstwerken. Waarschijnlijk zal het kunstwerk “De koe” ca. 25 meter in de richting van het gemeentehuis verplaatst worden aangezien er m.b.t. de voormalige plaats klachten waren over vermindering van het zicht op het verkeer. 

Organisatie Tweede Kamerverkiezingen nieuw voor gemeente Wijdemeren 

Het college van B&W heeft de voorzitters, leden en plaatsvervangend leden benoemd van de stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 mei a.s. Voor de gemeente Wijdemeren zijn dit de eerste verkiezingen die door de nieuwe gemeente georganiseerd moeten worden. Om de stembureaus te bemensen zijn alle raadsleden, leden van politieke partijen, voormalige stembureauleden en gemeenteambtenaren gevraagd zich beschikbaar te stellen als stembureaulid. De respons hierop was enorm. De meesten hebben aangegeven beschikbaar te zijn. 

Stemlokalen

Geprobeerd is voor de aanstaande verkiezingen dezelfde lokalen te gebruiken als bij de gemeenteraadsverkiezingen eind 2001. Drie lokalen zijn gewijzigd:
· In Kortenhoef werd bij de vorige verkiezingen gebruik gemaakt van Dirk’s Sportcafé bij de sporthal. Omdat deze locatie voor meerdere doeleinden wordt gebruikt is ervoor gekozen gebruik te gaan maken van de brandweergarage. Vroeger werd deze ruimte ook als stemlokaal gebruikt.

· In Loosdrecht werd gebruik gemaakt van de Biblilotheek. Deze wordt momenteel verbouwd en is hierdoor niet beschikbaar. Aangezien in dit district geen geschikte locatie aanwezig is, is besloten uit te wijken naar de Frontoffice aan de Lindelaan in Loosdrecht. 

· In Loosdrecht werd eerder gebruik gemaakt van een ruimte in de Emtinckhof. Ook deze ruimte is nu niet beschikbaar. Gekozen is voor de nabij gelegen sportzaal. 

Lange dag

De stemlokalen zullen op 15 mei a.s. geopend zijn van 7.30 tot 21.00 uur om zoveel mogelijk kiesgerechtigden de kans te geven hun stem uit te brengen. Voor de stembureauleden is dit een pittige lange dag. 

Evaluatie

De afdeling Burgerzaken probeert deze eerste verkiezingen zo goed mogelijk te organiseren, rekening houdend met de gewoonten c.q. gebruiken vanuit de drie voormalige gemeenten. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom zal er na de verkiezingen een evaluatie plaatsvinden. Reacties van burgers en stembureauleden zijn daarom meer dan welkom. 

Analyse cliëntenbestand van Sociale Zaken door Matchpoint

Een groot deel van de klanten van de gemeentelijke afdeling Sociale Zaken zal dit jaar een gesprek krijgen met een consulent van het bureau Matchpoint. Het gaat hierbij om naar schatting 80% van de klanten die momenteel geen kans hebben op de arbeidsmarkt. De meeste klanten hebben al meerdere jaren een uitkering. Doel van de gesprekken is te analyseren of deze mensen enkele uurtjes vrijwilligerswerk kunnen gaan doen of, onder begeleiding, activiteiten kunnen ondernemen die gericht zijn op het krijgen van betaald werk. Het college van B&W heeft hiertoe besloten omdat de gemeente moet voldoen aan de eisen die de minister van Sociale Zaken stelt in het kader van de zogenoemde Sluitende Aanpak. 

Het nieuwe beleid van het Ministerie van Sociale Zaken is er op gericht zoveel mogelijk mensen te laten participeren op de arbeidsmarkt. De Algemene Bijstandswet wordt hierbij niet meer gezien als vangnet, maar slechts als trampoline naar betaald werk. Dit vraagt om een verandering in het denken van de consulenten van de gemeente Wijdemeren van ‘uitkeringsbeheerder’ naar ‘traject/casemanager’. Dit betekent dat zij zich (meer) moeten gaan bekwamen op het gebied van activering, uitstroom en kennis van de arbeidsmarkt in het Gooi. Aangezien de consulenten aan deze nieuwe taken nauwelijks toekomen, gezien de krappe personeelsbezetting, kiest het college ervoor de gesprekken te laten voeren door het externe bureau Matchpoint. Dit bureau heeft ook voor de gemeente Naarden en Hilversum een dergelijk bestandsanalyse uitgevoerd.

Voordelen

Het inhuren van het bureau Matchpoint biedt volgens het college van B&W meerdere voordelen.
· Klanten van Sociale Zaken krijgen een gesprek met een ervaren consulent.
· In dit gesprek wordt met ‘frisse’ ogen gekeken naar de situatie van de klant. Dit kan resulteren in deskundigheidsbevordering van de eigen consulenten.
· Voor iedere klant ligt er na de gesprekken een trajectvoorstel. 
· Na deze analyse kunnen de klanten van Sociale Zaken direct worden ingevoerd in het zogenoemde klantvolgsysteem. Een vereiste waaraan kleine gemeentes in 2002 moeten voldoen. 

De klanten van Sociale Zaken zullen door de afdeling zelf worden opgeroepen. 

Ruim 10% medewerkers Wijdemeren neemt deel aan project ‘Fiets naar je werk’

Zo’n 20 medewerkers van de gemeente Wijdemeren nemen deel aan het project “Fiets naar je Werk” dat jaarlijks wordt georganiseerd door het Centrum voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (COS). Doel van het project is de CO2-emissie te verminderen door met de fiets naar het werk te gaan. De actie loopt van 1 april tot 1 oktober 2002. De medewerkers houden in deze periode op een kaart bij op welke dagen zij naar het werk zijn gegaan en hoeveel kilometers zijn verreden. Het college van B&W heeft toegezegd de verreden kilometers te zullen sponsoren met een bedrag van € 0,01 per verreden kilometer. De opbrengst komt ten goede aan het NOVIB. Daarbij zal de gemeente bijdragen aan de organisatiekosten van het COS. 

Voortzetting verhuur percelen snippergroen gemeente Wijdemeren

Veel verhuurcontracten van de voormalige gemeenten m.b.t. verhuur van percelen ‘snippergroen’ zijn op 1 januari jl. verlopen. Het college van B&W wil deze contracten voortzetten. Besloten is hiervoor een prijs te hanteren van € 2,95 per m2 met een minimum huurprijs van € 65,-- per jaar. Dit sluit aan op hetgeen in de markt gebruikelijk is. 

De voormalige gemeente Loosdrecht hanteerde in 1996 een prijs van € 1,44 (ƒ 3,18) per m2. Hier is sindsdien een prijsindexatie bijgekomen. Dit zal ook in de nieuwe overeenkomsten worden opgenomen. Binnenkort zal de gemeente alle huurders van percelen snippergroen in de voormalige gemeente Loosdrecht een nieuw contract voorleggen. Daarna kunnen, gefaseerd, ook inwoners van de voormalige gemeenten ’s-Graveland en Nederhorst den Berg, een nieuwe overeenkomst tegemoet zien. 

Over eventuele verkoop van snippergroen zal de raad naar verwachting nog voor de zomer een besluit nemen. 


Reacties

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...