Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Doek valt voor Wdm Actueel

Wijdemeren, 20 juli 2006

Nadat de rust weerkeerde bij Radio Wijdemeren, bood het redactieteam van Wdm Actueel aan om het programma weer te maken, maar het programma komt niet terug.

Eind maart, begin april van dit jaar brak er bij Radio Wijdemeren een crisis uit. Er was een nieuwe programmaleider aangesteld, John Ligthart. Tussen hem en het zeskoppige redactieteam van Wijdemeren Actueel brak een conflict uit. De redactie kreeg ontslag, resp. trok zich terug (afhankelijk van de bron). Het programma, dat al vele jaren werd uitgezonden, op zondag van elf tot één uur, kwam daarmee tot een voortijdig einde. Ook kregen enkele technici te horen dat Radio Wijdemeren niet langer van hun diensten gebruik wilde maken.

Op 20 mei nam John Ligthart ontslag, nadat hij zelf in conflict was gekomen met het bestuur van de Stichting. Aanleiding was een interview dat hij in de lokale bladen had gegeven aan Herman Stuijver. In dat interview gaf Ligthart zijn visie op de ontwikkeling van Radio Wijdemeren. Het bestuur vond dat hij voor zijn beurt had gesproken en zonder overleg met het bestuur.

Frequente Actualiteiten

Voor het redactieteam van Wijdemeren Actueel was het verdwijnen van Ligthart reden om voorzichtig af te tasten of Wijdemeren Actueel weer opnieuw op zondag door hen gemaakt zou kunnen worden. Die gesprekken bleken niet vruchtbaar. Radio Wijdemeren wil een programma met het formaat van Wijdemeren Actueel, een wekelijks actualiteitenprogramma, niet opnieuw beginnen. De zender streeft er naar om veel frequenter actualiteiten uit te zenden. Daarin past Wijdemeren Actueel niet meer.

Lange Geschiedenis

Daarmee komt een eind aan een lange geschiedenis van dit programma. Het werd ruim vijfhonderd zondagen, voor wat toen nog de AROS heette, gemaakt door Hans Ververs onder de naam Uit het Kraaiennest. Een tijd deed hij dat samen met Stef Mulder. Later werd het programma omgedoopt tot Wijdemeren Actueel. Herman Stuijver, Bob Paulich, Dineke Frije, Adrie van Heusden, Liesbeth Erens en anderen deden vijf jaar de presentatie. Ruim anderhalf jaar geleden begon een nieuwe ploeg met het programma, nadat het enige tijd uit de lucht was geweest. Willem Degenkamp, Bob de Graaf, Edward Smallenburg, Tineke Franssen, Daniela Kaiser en Renda Rosing tekenden tot het einde van het programma voor de samenstelling en de presentatie.

Wat vooraf ging:

Smallenburg over Radiorel 4-4-2006
Radiobestuur schorst Redactie 27-3-2006
Ontslag voor Redactie 6-4-2006
Reactie van DBW is Benepen 29-3-2006
Radio Wdm: Conflict of Onderhoud? 23-3-2006
DBW achter Redactie WDM Act. 28-3-2006
Redactie was al Geschorst 1-4-2006
Krantenstilte Radio Wdm 29-3-2006
Stekker uit Wdm Actueel 30-3-2006


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Half bewolkt Zonnig Windstil Matige wind 30º Naar volgende bericht