WIJDEMEERSE WEBKRANT
Loenen wil geen fusie
Wijdemeren, 23 november 2006

Bij de buren in Loenen is tegelijk met de verkiezingen een referendum gehouden over een eventuele herindeling. Tachtig procent wil niet.

De provincie Utrecht heeft een ARHI procedure gestart om een aantal Vechtgemeenten en Wijdemeren te dwingen om over fusies na te denken. In Loenen moeten ze niets hebben van dat idee. De stembusgang van gisteren werd en passant gebruikt om de mening van de inwoners van Loenen te vragen.

De gemeenteraad van Loenen wil niet fuseren. De uitkomst van het referendum steunt de raad in dat standpunt, want tachtig procent van de stemmers lieten weten ook geen behoefte aan een herindeling te hebben. De tijd van het z.g. Loenens Beraad lijken weer terug. Vijftien jaar geleden was Loenen de aanvoerder van een aantal kleine gemeenten die zich onder die naam verzetten tegen de herindelingsgolf die toen over het land spoelde.

In 2004 wilde Loenen wel

In oktober 2004 begon een heftige vrijage tussen Wijdemeren en Loenen. De beide colleges zagen het helemaal zitten. Achter gesloten deuren werd intensief overlegd tussen de Loenense en de Wijdemeerse politiek. In december 2004 ging de Noord-Hollandse politiek zich met de fusie bemoeien. Het CDA Noord-Holland stelde kritische vragen. Op 8 december 2004 gaven de beide colleges een gezamenlijk persbericht uit waarin een gedetailleerde marsroute voor de fusie werd uitgestippeld. In de commissievergadering van 13 januari 2005 werd nog met enthousiasme in groot detail besproken hoe de fusie snel en soepel vorm moest krijgen. Er werd 20.000 euro per gemeente uitgetrokken om de fusie te onderzoeken. In Loenen was het college gevallen, maar dat zou geen enkele invloed hebben werd toen nog verklaard. Van een referendum in Loenen was toen geen sprake.

Toch leidde de bestuurscrisis in Loenen ertoe dat Loenen in februari plotseling afhaakte en de deur voor de neus van Wijdemeren dichtsloeg. Op 15 februari 2005 schreef burgemeester Don Bijl teleurgesteld een brief aan de raad waarin het herindelingsproces abrupt werd gestopt. De raad besprak die brief op 24 februari 2004. De Wijdemeerse politiek liet geen spaan heel van Loenen.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief