Rik Jungmann

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Loenen bij Wijdemeren?

Wijdemeren, 14 oktober 2004. Er is iets moois gegroeid tussen Loenen en Wijdemeren. Men wil samen verder gaan. Een volgende herindeling kan in het verschiet liggen

Vorige week circuleerde het gerucht al dat de gemeente Loenen zich aan zou willen sluiten bij Wijdemeren en dat daar deze week in beslotenheid over zou worden gesproken. Vanmorgen bevestigde de Gooi- en Eemlander op de voorpagina dat gerucht.

De beide gemeenteraden hebben zich gisteren achter gesloten deuren uit kunnen spreken over de liefde van Loenen voor Wijdemeren. In Loenen was de gemeenteraad unaniem in haar wens om zich aan te sluiten bij Wijdemeren. In de Wijdemeerse raad was er alleen weerstand van Dorpsbelangen Wijdemeren en GroenLinks. René Voigt (DBW) vindt dat de problemen in Wijdemeren na de herindeling nog zo groot zijn, dat nu niet aan een nieuwe samenvoeging moet worden begonnen.

Het college van Wijdemeren ziet wel veel in de nieuwe samenvoeging. De nieuwe gemeente zou 32.000 inwoners krijgen met een oppervlakte van maar liefst 11.000 hectare en daarmee een krachtiger positie krijgen in gesprekken met Hilversum, Bussum, Ronde Venen (Vinkeveen etc.) en Utrecht. Ook spreekt het feit dat de plassen dan voor een groot deel omzoomd worden door één gemeente het college zeer aan. Burgemeester Don Bijl ziet juist een voordeel in het feit dat Wijdemeren nog bezig is om de herindeling af te ronden. Omdat de organisatie zich nog moet zetten, kan Loenen er nog gemakkelijker in schuiven.

Strijd Utrecht - Noord-Holland

Bestuurlijk kan de herindeling van Loenen bij Wijdemeren weer interessante taferelen te zien gaan geven. Indertijd verzette de provincie Utrecht zich met hand en tand tegen de overgang van Loosdrecht naar Noord-Holland. Die zelfde problematiek speelt nu weer. Loenen is Utrecht, Wijdemeren is Noord-Holland. In Utrecht sluimerde al jaren een eventuele samenvoeging van Breukelen, Loenen en Abcoude, die echter na de herindelingsgolf van midden jaren negentig weer naar de achtergrond verdween. Als Loenen bij Noord-Holland zou komen, dan wordt de positie van Abcoude ook wat merkwaardig. Gelegen onder de rook van Amsterdam, maar behorend bij Utrecht.

Loenens Beraad

Pikant detail in deze kwestie is de rol die Loenen speelde tijdens de herindelingsgolf, die door staatssecretaris Van de Vondervoort rond 1995 in gang werd gezet. Er was toen een club van kleine gemeenten die zich met hand en tand verzette tegen iedere vorm van herindeling. Die club opereerde onder de naam "Loenens Beraad", genoemd naar haar spreekbuis en aanvoerder, de gemeente Loenen. Met deze liefdesverklaring gaat in Loenen het roer dus 180 graden om.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind15º Naar volgende bericht