WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kunstcollectie op Orde
Wijdemeren, do 18 januari 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het college besloot dinsdag om de kunstcollectie te ordenen, op te schonen, samen te voegen en onder één bestuur te brengen.

Wethouder Sandra van Rijkom (kunst en cultuur) heeft de afgelopen tijd geïnventariseerd wat er aan kunst is bij de gemeente zelf en bij zelfstandige organisaties die op afstand kunst beheren die tot het publieke domein behoort. Het is heel nuttig om deze exercitie nu uit te voeren met het oog op eventuele bestuurlijke ontwikkelingen. (Bijv. een fusie met Hilversum of andere gemeenten.)


Wethouder Sandra van Rijkom toont Loosdrechtse schilderijen o.a. van Smorenberg.

Alles naar een eigen plek

Tijdens de inventarisatie werden schilderijen in de Loosdrechtse verzameling gevonden, die al jaren op papier in bruikleen waren gegeven aan de Stichting Kunstbezit ‘s-Graveland. Die schilderijen worden aan de Stichting overgedragen. Ook werd stoffig Loosdrechts porselein gevonden dat, na te zijn afgestoft, een veel betere plek verdient in Kasteel Museum Sypesteyn. Voorts werden er voorwerpen (o.a, meubelen) gevonden die een betere plek zullen krijgen bij de Historische Kring Loosdrecht (HKL).

De schilderijencollectie wordt in zijn geheel opnieuw geïnventariseerd. De wethouder verklaarde dat de oorspronkelijke ‘s-Gravelandse collectie, die bij de overdracht aan de Stichting begin deze eeuw werd getaxeerd op ca. 400.000 gulden, in de afgelopen twintig jaar flink in waarde is gedaald. Met de collectie, die normaal op het gemeentehuis hangt, wordt eens per jaar een tentoonstelling georganiseerd in De Oude School in Kortenhoef.

De collectie bestaat grotendeels uit werken die een relatie met de voormalige gemeente ‘s-Graveland hebben. Daaronder ook werken van schilders die in Kortenhoef gewerkt (en gewoond) hebben, zoals Flip Hamers en Barend van Voorden. Tot de zeer aangename verrassing van wethouder Sandra van Rijkom werd de laatste tentoonstelling van de werken vorig jaar zeer druk bezocht.

Historie

De kunstcollectie van Wijdemeren kent een enigszins bewogen geschiedenis. Het was het gemeentebestuur van ‘s-Graveland dat in de jaren tachtig en negentig actief was in het samenstellen van de schilderijencollectie over de eigen gemeente, de dorpen ‘s-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen. Regelmatig werden raadslid/wethouder Co de Kloet sr. en burgemeester Wim Kozijn getipt door kunsthandelaren die een schilderij of aquarel opgespoord hadden. Dan werd, soms met enig kunst- en vliegwerk het benodigde geld in de begroting gesprokkeld om het kunstwerk toe te voegen aan de collectie.

Kunstklootzakken

Met de kunst in Loosdrecht en Nederhorst had wethouder Co de Kloet niet veel op. "In Loosdrecht hebben ze porselein en een Smorenberg. In Nederhorst hebben ze een carillion en wat van die kleden hangen. Kunstklootzakken zijn het." : zo verklaarde hij tegenover de Gooi en Eemlander. De uitspraak leverde hem een motie van afkeuring op. Burgemeester Wim Kozijn moest zijn best doen om de excuses van 's-Graveland over te brengen.

Collectie in veiligheid

Op het moment dat de herindeling naar Wijdemeren vorm kreeg, besloot het gemeentebestuur van ‘s-Graveland om de collectie onder te brengen in een separate Stchting. Daarmee moest voorkomen worden dat Wijdemeren de schilderijen te gelde zou maken en er lantaarnpalen voor zou kopen. (Het afschrikwekkende voorbeeld was op dat moment wethouder Erna Weijers (VVD) van Hilversum, die een Mondriaan wilde verkopen om Het complex Gooiland op te knappen.)

Niet buiten 's-Graveland

In de staturen van de Stichting stond dat de schilderijen het grondgebied van ‘s-Graveland niet mochten verlaten. Dat leidde tot de nodige opwinding toen het gemeentebestuur van Wijdemeren besloot om Westerveld, het gemeentehuis van ‘s-Graveland, te verkopen en te verhuizen naar ‘de soepfabriek’ in Hilversum. (Op dat moment was de grond onder Rading 1 nog Hilversums gebied.)

Eierdopje gered van 's-Graveland met geluid!


Mevrouw Raven met het eierdopje in de hand en een microfoon van RTVNH voor zich.

De collectie porselein kreeg ook bijna nationale bekendheid door de actie van mevrouw A. Raven uit Loosdrecht. Het eierdopje was geschonken door haar man aan de gemeente Loosdrecht. En niet aan de gemeente Wijdemeren (of de gemeente Knorr, zoals zij het noemde). Zij gruwde van het idee dat het dopje naar 's-Graveland zou gaan. (Toen bestond er nog een grote kans dat het gemeentehuis in 's-Graveland zou komen. De Rading was tijdelijk gehuurd.) Zij wilde het eierdopje terughebben. Op RTVNH was te zien hoe wethouder Yvonne Siemons het dopje uit de vitrine in de hal van Rading 1 haalde en aan haar terug gaf.

En ja, het geluid van die uitzending hebben wij nog!!! Klik hier! U hoort de verslaggever van TVNH, wethouder Yvonne Siemons en Mevrouw A. Raven. (Luister naar de hoorbare weerzin die zij heeft tegen de vorming van Wijdemeren.)

bron
WWK
foto
Saskia Luijer
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief