WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeerse Dorpen Bloeien
Wijdemeren, za 22 april 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Canon nummer negen. Over wat de dorpen van Wijdemeren organiseren, maken en opbouwen. Soms "With a little help from my friends" van Rading 1.

Wat vooraf ging:

Deel 1: Hoe Wijdemeren ontstond.
Deel 2: De Liefde van Flip Hamers
Deel 3: Het Fundament van Wijdemeren
Deel 4: Wijdemeren en IJs
Deel 5: De rijke historie van 's-Graveland
Deel 6: Nobelprijswinnar Tjalling Koopmans
Deel 7: Loosdrechts Roem
Deel 8: Lokaal Nieuws
Deel 9: Wijdemeerse Dorpen Bloeien

 

 

Wijdemeerse Dorpen Bloeien

Een stevige samenhang is voor een dorp van levensbelang. Zorgen voor die verbindingen van allerlei aard doen zowel de dorpsbewoners als hun bestuur, dat gelukkig dicht bij ze staat. Ze vullen elkaar aan.  Ze houden  met elkaar een bloeiende cultuur in stand, ze voetballen, spelen toneel, dansen, lopen hard, schaken, dammen, spelen jeu de boules, zorgen voor kunnst en amusement  en bedachten onlangs nog een ingewikkelde uitgebreide dorpskwis.

Met dat alles  had hun bestuur nauwelijks niets  te  maken, en daarom alleen al verdient die grote groep  een Canon, in dit  tiendelige uitzicht op Wijdermeren. Zonder iemand iets te kort te doen vind ik de realisatie van de Dillewijn in Ankeveen, een absoluut hoogtepunt van wat samenwerking vermag. In een klein dorp werd een cultureel centrum tot stand gebracht, met een energie en een power zoals zelden vertoond.


De Dillewijn in aanbouw.

Een ander voorbeeld is natuurlijk het Sociaal Cultureel Centrum voorheen de Spot in Nederhorst den Berg, waar het bestuur weliswaar een behoorlijke steen heeft bijgedragen, maar waar ook het dorp zorgt voor het voortbestaan. Beroemd voorbeeld uit het verleden is De Dobber in Kortenhoef, waar zo’n beetje iedereen aan heeft meebetaald en meegeholpen. Daar is iets misgegaan, maar een feit is dat destijds een gezamenlijke inspanning tot het beoogde resultaat heeft geleid.


De ijsbaan in Nederhorst den Berg.

Er zijn voorbeelden genoeg: wat gebeurt er allemaal in de sportcantines van de voetbalclubs. Aan de Kwakel in Kortenhoef staan nog allerlei onderkomens , in Loosdrecht lopen cursusprojekten in het Drieluik. En overal probeert het lokaal bestuur te helpen en te ondersteunen. De Historische Kring van Loosdrecht kan daarover meepraten.

Als de zomer voorbij is en we weten of de dorpen blijven draaien zoals nu en er geen wilde fusies worden voorgeschreven, kunnen de muziekkorpsen van  Wijdemeren de straat op om een aubade te brengen aan allen die de leefbaarheid van de kernen in stand houden. Daar horen ze trouwens ook zelf bij.

Leefbaarheid is een kostbaar bezit dat niet mag worden verkwanseld. Bestuurders zijn beperkt houdbaar, dat blijkt iedere dag maar weer. Maar de dorpen van Wijdemeren hebben, indien zorgvuldig  en met verstand tegemoet getreden, de eeuwigheid in pacht.

Cor ten Hoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Canon
foto
Rik Jungmann
auteur
Cor ten Hoef
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief