WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wijdemeren en IJs
Wijdemeren, za 18 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor ten Hoef zond weer een deel van zijn Canon van Wijdemeren. Een lofzang op Wijdemeren.

Wat vooraf ging:

Deel 1: Hoe Wijdemeren ontstond.
Deel 2: De Liefde van Flip Hamers
Deel 3: Het Fundament van Wijdemeren
Deel 4: Wijdemeren en IJs

 

 

Wijdemeren en IJs

Die week begon het te vriezen. ‘s Nachts begon de thermometer op -10 maar al gauw kwamen er een paar min graden bij. Ook overdag bleef het kwik flink onder nul, er stond een matige oostenwind, de lucht was blauw en de zon straalde. In Wijdemeren beseften ze dat er actie moest worden ondernomen. De Ijsclubs riepen hun vrijwilligers op, de schuren werden ontsloten, het materiaal in gereedheid gebracht.
Het bleef vriezen. Al gauw was het ijs overal begaanbaar. Eindelijk liet de winter zich weer eens van zijn beste kant zien. Het zou een schitterende ijszondag worden.

Ze kwamen overal vandaan. Met duizenden tegelijk. Een bonte stoet van liefhebbers. Ze vormden een kleurig schouwspel met hun mutsen, hun dassen, hun jacks. De weilanden als tijdelijke parkeerplekken raakten vol en de bermen namen het over. De schaatsers zwermden uit over de ijsbanen, de brede sloten, de wijde plassen van Loosdrecht, Ankeveen, en Kortenhoef. Vriendschappen werden aangehaald, prille liefdes ontstonden, je kwam in de polders op plekken waar je nog nooit was geweest, hier en daar werd een enkel verzwikt of een pols gebroken.

Toen de rust was weergekeerd haalde Wijdemeren opgelucht adem. Het was gelukt. Het was goed gegaan. Dank zij alle belangeloze medewerking was het een zondag geworden om nooit te vergeten. De koek en zopies hadden goed verkocht , de kassa’s van de ijsclubs voortdurend gerinkeld. De Ankeveense ijsclub, onbetwist centrum van bevroren Wijdemeren had zijn doelstelling waargemaakt . “Naast het feest van het organiseren is er bij het bestuur ook de voortdurende zorg om de vele tienduizenden schaatsers op een gastvrije maar verantwoorde wijze te begeleiden door het schitterende Ankeveense plassen gebied”, zo staat het in “Ankeveen, een beeld van een dorp”.

Er werden die week nog wedstrijden gereden van nationale allure en de verlichte ijsbanen bleven 's avonds lang open, maar de werkelijke krachtmeting was voor al die vrijwilligers die zondag geweest.

Wijdemeren had op overtuigende wijze zijn kracht getoond.
Wijdemeren in winterwonderland
.

Cor ten Hoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Cor ten Hoef
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief