WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Loosdrechts Roem
Wijdemeren za 8 april 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de canon van Wijdemeren mogen de Loosdrechtse Plassen, het Loosdrechts porselein en het Loosdrechts Jazzfestival niet ontbreken.

Wat vooraf ging:

Deel 1: Hoe Wijdemeren ontstond.
Deel 2: De Liefde van Flip Hamers
Deel 3: Het Fundament van Wijdemeren
Deel 4: Wijdemeren en IJs
Deel 5: De rijke historie van 's-Graveland
Deel 6: Nobelprijswinnar Tjalling Koopmans
Deel 7: Loosdrechts Roem

 

 

Loosdrechts Roem

Van alle Wijdemeerse wateren zijn de Loosdrechtse plassen zowel nationaal als internationaal de bekendste. Loosdrecht dus Wijdemeren ontleent er mede zijn faam aan. Eens was er zelfs  een burgemeester die voorstelde de naam Wijdemeren te veranderen in Loosdrecht vanwege  die publicitaire waarde.

Holland week, Loosdrecht week, zeilwedstrijden met deelnemers uit heel Europa, een sterke troef voor een gemeente die zichzelf respecteert.

 Ook de Loosdrechtse plassen ontstonden door turfsteken op grote schaal. Tot  1900, toen was het afgelopen en de huidige omvang bereikt. Watersport zou de toekomst worden, maar er was meer. Het  nooit bevestigde verhaal dat in 1672 de Oud-Loosdrechtse kerkklokken in de Vuntus zouden zijn gedumpt bijvoorbeeld. Er is nog naar gezocht. De porseleinfabriek van ds. De Mol, in bedrijf rondom 1780, waarvan heden nog de scherven opduiken. Een open  zweminrichting omstreeks 1900, ter bevordering van het toerisme, gevolgd door nog een stuk of elf andere zwembaden. En in 1907 de eerste jachthaven van Rutger Vlug in de tijd dat zeilen nog een elite sport was.

Maar daar maakte de BM een eind aan. Het   Bergumermeerjacht van Hendirk Bulthuis uit Bergum was een doorbraak naar de gewone man. Daaruit ontstond  de vergrote BM, de “zestienkwadraats “ waarvan er heel veel in Loosdrecht zijn gebouwd. Tot ver over de landsgrenzen vestigde jachthaven Ottenhome zijn naam, BM’s voor verkoop en verhuur, in topjaren lagen er meer dan 400 aan de steigers.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond een watersportcentrum in de volle breedte.  Zwembad, zeilboten, kano’s, roeiboten, zomerhuisjes, recreatieparken, vakantiegangers en dagjesmensen in overvloed. Langs de oevers verrezen dure villa’s maar de waterkwaliteit werd er niet beter op. Ook nu nog is dat een probleem dat zorgen baart.

En we gingen dansen bij Van Dijk. Max van Praag leidde er zijn “Cabaret der Onbekenden”’ in aansluiting op het Loosdrechts jazzfestival. En zo is er nog zoveel te vertellen over deze recreatiekern , die een unieke functie vervult in  het totale aanbod van Wijdemeren.

Wie de witte waterlelies van Dirk Smorenberg lief heeft zal er ietsje anders tegenaan kijken.

Overigens: dat mallotige idee om de Loosdrechtse plassen om te dopen in “Amsterdam lakes”moeten we maar heel snel vergeten.

 Je kan het ook te gek maken.

Cor ten Hoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Cor ten Hoef
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief