Er gebeurde heel veel afgelopen donderdagavond in de raadsvergadering. We vatten het allemaal samen, in combinatie met sfeerfoto's van Douwe van Essen.
Dat de vergadering begon met de inhuldiging van een nieuwe wethouder en een fractieassistent wist u al. Ook het feit dat de raad eindigde in een soort "massa-motie van wantrouwen" tegen de al langer zittende drie wethouders kan u ook niet ontgaan zijn. Maar er gebeurde meer.
De voormalige Nieuwe Harmonie
Wethouder Betske van Henten.
Bij de mededelingen trad wethouder Betske van Henten naar voren om tot ieders verrassing te laten weten dat Jan Zwagerman en zij gezamenlijk besloten om de stekker uit het project voor huisvesting van statuszoekers in De Nieuwe Harmonie in de Horstermeer te trekken. Dit is o.a. het gevolg van de commissievergadering van 6 november waar het raadsvoorstel om maximaal twee ton uit te trekken voor het project "huisvesten en leren voor statushouders" op veel twijfel en onzekerheid stuitte. Zoveel onzekerheden dat de wethouder daar geen afdoende zekerheden tegenover kon zetten en met spijt de handdoek in de ring wierp. Het gevolg is wel dat er nu helaas huisvesting voor statushouders gezocht en gevonden moet worden in de reguliere sociale woningvoorraad, die er nauwelijks is.
Alle partijen in de raad reageerden met spijt, maar ook met begrip voor het besluit. Robby Israel (VVD) knoopte daar enige kritiek aan vast met de uitspraak dat hij het besluit te betreuren vond, maar dat hij de aanpak niet verstandig had gevonden.
Auditcommissie
Robby Israel (VVD), de voorzitter van de auditcommissie waarin ook Joost Boermans (D66) en Cees Gieskens (CDA) zitting hebben, wilde reageren op de berichten in de media inzake de problemen tijdens de accountantscontrole van de jaarcijfers 2015. Lang duurde zijn betoog niet, want burgemeester Martijn Smit kondigde aan dat het relaas later in de raad besproken zal worden.
Robby Israel (VVD, voorz. AC) |
Cees Gieskens (CDA) |
Joost Boermans (D66) |
Not amused
Burgemeester Martijn Smit was not amused dat de VVD de zienswijze over de fusie, zoals voorgesteld door de oppositie op 24 november ook naar de gedeputeerde in Haarlem had gestuurd. Fractievoorzitter Sieta Vermeulen (VVD) deed dat omdat zij vond dat de gedeputeerde ook kennis moest nemen van de mening van de (volgens haar 'nipte) 'minderheid in de Wijdemeerse raad. Burgemeester Smit wees erop dat er tijdens die raad een democratisch besluit werd genomen en dat dat het dus was. Punt.
Evaluatie nota's WMO, Jeugd en Participatie
Ria Hennis (DB), vol lof. Onder toeziend oog van René Voigt. |
Wietske Heeg |
Ria Hennis (DB), alsmede de rest van de raad, was vol lof over de helderheid van de nota's over de sociale gebieden wmo, jeugd en participatie. Een grote inspanning die door de ambtelijke staf was gepleegd onder aanvoering van het hoofd van de afdeling DVL, Wietske Heeg.
Wel werd duidelijk dat er nog hiaten zitten in het basiscijfermateriaal. Stan Poels (PvdA/GL) en Joost Boermans (D66) spraken de hoop uit dat dat beter zal worden en dat er gwerkt zal worden aan één nota over de drie sociale gebieden. Wethouder Betske van Henten zei dat er zeer hard gewerkt was aan de nota's in de huidige vorm, ondanks de handicap dat in de hele regio betrouwbare cijfers ontbreken. Zij zei te hopen dat digitale vastlegging en uitwisseling verbetering op dat vlak zal gaan bieden.
V.l.n.r. PvdA/GL, D66, VVD en DB
Woonvisie 2016 - 2020
De voorgestelde woonvisie gaf aanleiding voor een vriendelijke discussie. Het werd duidelijk dat de woonvisie het resultaat was van een samenwerking binnen de raad, die iedereen goed was bevallen. Veel complimenten, met per partij wat aandachtspunten als woningen voor jongeren en jonge gezinnen, bewoners uit de buurt (maar niet uit Kerkelanden in Nieuw Loosdrecht..!). En bescheiden gestapeld in verdiepingen bouwen van woningen tot een prijs van 180.000 euro. Nanne Roosenschoon (D66) miste levensloopbestendig, dan wel aanpasbaar aan de omstandigheden bouwen. Stan Poels (PvdA/GL) sprak de vrees uit dat de woonvisie een papieren tijger wordt die binnenkort in een lade zal liggen te verstoffen.
Wethouder Betske van Henten bleek verbaasd over de brief met noodkreet van de regionale woningbouwverenigingen, omdat diezelfde organisaties mee hebben gepraat over de woonvisie.
Zij beschouwt de brief dan ook maar als steun voor het Wijdemeerse beleid.
V.l.n.r. CDA (6 van de 7) en DLP.
Bestemmingsplan Oost Loosdrecht
De witte gebouwen links zijn Intratuin, Rechts daarvan
de voormalige kwekerij van de Tomin Groep en de nabij gelegen huizen van Kerkelanden.
In dit bestemmingsplan ligt tegenover Intratuin aan de overkant van de 's--Gravelandsevaart een terrein waarover al jaren gesteggeld wordt. Mag daar gebouwd worden? Wat mag er gebouwd worden? Mag er met een regeling ruimte voor ruimte gebouwd worden waarbij een financieel voordeel te behalen is? Voeg daarbij de bewonersvereniging De Groene Meren van de bewoners van Kerkelanden, pal achter de voormalige kwekerij van de Tomingroep die scherp in de gaten houdt wat er daar gebeurt en, indien nodig, bezwaar maakt. In de dsicussie ging het niet meer of er verschil van mening bestaat tussen gemeente, bewonersgroep en projectontwikkelaar, want die zijn het eens geworden. Het ging wel om de vraag of er rek zit in de laatste uitspraak van de Raad van State. Daarin staat namelijk dat de gemeente Wijdemeren voor 24 januari een besluit moet nemen over het nieuwe bestemmingsplan. Alle partijen wilden het besluit uitstellen tot de volgende raad, die echter na deadline van de RVS gehouden wordt. Gedurende dat uitstel moeten gemeente en projectontwikkelaar de laatste besluiten nemen. De vraag was of dat uitstel zonder risco genomen kon worden of niet. Wethouder Theo Reijn dorst het niet aan. Toch werd het besluit over het bestemmingsplan uitgesteld. De wethouder gaat uitstel bij de RvS vragen en roept desnoods in januari voor de deadline de raad bijeen om een besluit te nemen.
Lees ook:
08032013 Groene Meren en Oppad
12032013 Beren op de Raaisluisbrug
09052013 Ontsluiting Tominterrein
29072016 Wijdemeren 'vergat' 3 ton
De perstribune. V.l.n.r.
Rik Jungmann (WWK), Ronald Frisart (Gooi en Eemlander)
en Herman Stuijver (Weekblad Wijdemeren/Nieuwsster).
Normenkader
Voor de toehoorder was dit agendapunt aanleiding voor het onbegrijpelijkste debat van de avond. In de inleiding van het raadsvoorstel staat:
"Ten behoeve van de rechtmatigheidscontrole bij de jaarrekening moet de gemeente jaarlijks een normenkader opstellen en laten vast stellen door de gemeenteraad. Het normenkader is een inventarisatie van de voor de accountantscontrole relevante regelgeving van hogere overheden en van de gemeente zelf. Hierbij wordt het normenkader 2016 ter vaststelling aan u voorgelegd."
Debby de Heus (griffier) en burgemeester Martijn Smit.
"En dan gaan we nu over tot stemming."
Normaal gesproken is dit een type raadsvoorstel dat geruisloos afgetikt wordt. Niet echter dit keer. Robby Israel (VVD) had eerder gevraagd om onderliggende stukken inzake delegatie van bevoegdheden van de raad aan het college. Toen was van de kant van het college volgens hem betoogd dat het om een grote stapel papieren ging. Later kreeg hij echter te horen dat de door hem gevraagde stukken niet bestaan. Op grond daarvan weigerde hij voor het voorstel te stemmen. Verwarring alom. René Voigt (DB) verklaarde in zijn nieuwe rol als collegepartij: "Het gaat nergens over." Burgemeester Martijn Smit zei: "De accountant is hier niet blij mee." Robby Israel (VVD): "Het kan wijzen op een tekortkoming, wij kunnen dus niet voor stemmen." Dit leidde tot een patstelling, die burgemeester enigszins geërgerd doorbrak door te laten stemmen. De hele raad stemde voor het voorstel met uitzondering van de VVD.
Moties vreemd aan de agenda
Het grootste vuurwerk moest nog komen, zoals wij beschreven in ons eerdere artikel daarover. |