WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Achtbaan voor De Kloet
Wijdemeren, za 24 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Voor Jan-Jaap de Kloet begon de raad feestelijk met zijn inhuldiging als nieuwe DB wethouder. Het eindigde met een motie van wantrouwen tegen al zijn nieuwe collega's.


Jan-Jaap de Kloet (DB), in de wachtkamer op de publieke tribune.

Een soort achtbaan. Waar De Kloet senior slechts om de pakweg 10 jaar een motie langs zag komen, die hem zelf drie keer trof, werd De Kloet junior aan het eind van de raadsvergadering meteen vergast op het onvoorspelbare van het politieke bestaan met moties van wantrouwen die op de loer liggen. Ook bij de stemming over zijn benoeming uitte de negatieve emotie over de gang van zaken in de raad zich in een curieuze uitslag.

"Ongeldig"

Fractievoorzitter René droeg Jan-Jaap de Kloet voor als wethouder namens zijn partij. Een stemming over personen gaat altijd schriftelijk, waarbij er drie keuzen zijn. "Voor", "tegen" of "blanco". Er is een vierde, maar in een democratisch orgaan als een gemeenteraad ongepaste vorm., namelijk het ongeldig maken van het stembriefje door er bijvoorbeeld iets ongepasts op te schrijven of er een tekeningetje op te maken.

10 van de 18

Omdat Herman Veldhuisen (CDA) afwezig was, konden er slechts 18 stemmen uitgebracht worden. De nieuwe coalitie CDA ( nu 6), PvdA/GL (2) en DB (2) had 10 stemmen. De oppositie heeft er acht. (VVD (3), D66 (3) en DLP (2)). Opvallend genoeg bleek dat de uitslag van de stemming over de voordracht van Jan-Jaap de Kloet slechts 13 geldige stemmen van de 18 opleverde. Bij sommigen zat de kwaadheid kennelijk zo diep dat er 5 stembriefjes ongeldig waren gemaakt. 1 stembriefje was blanco en 2 stemmen waren tegen. 10 van de achttien te verdelen stemmen, exact de nieuwe colalitie, waren voor de benoeming van de nieuwe wethouder. Het is gissen wie de ongeldige stembriefjes inleverden.


"Zo waarlijk helpe mij God almachtig."

A family affair

Nadat de uitslag bekend was werd hij door burgemeester Martijn Smit beëdigd, waarna er een schorsing plaats vond om hem te feliciteren. En niet alleen hem, maar de hele familie De Kloet. Vader Co de Kloet, moeder Ruut en wat op de achtergrond, tante Ria en oom Joop Hennis.


De familie De Kloet wordt gefeliciteerd door burgemeester Martijn Smit.

Het leidde tot een kort maar gezellig samenzijn in de raadszaal, waarna de wethouder na een kort toespraakje wat onwennig plaats nam achter de collegetafel tussen de collega's Sandra van Rijkom (PvdA), Betske van Henten (CDA) en Theo Reijn (CDA).


Het "nieuwe" college.
V.l.n.r. Theo Reijn, Betske van Henten, Jan-Jaap de Kloet en Sandra van Rijkom.

De rest van de avond werd hij nog gespaard. Plaatsvervangend portefeuillehouder Martijn Smit beantwoordde de vragen en nam opdrachten voor de nieuwe wethouder in ontvangst.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief