WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Laatste Raad in 2016
Wijdemeren, do 22 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Meestal vindt de laatste raadsvergadering van het jaar plaats in een vredige sfeer, waarin de losse eindjes van het jaar nog even netjes afgehecht worden. Niet echter vanavond.

Emoties

Vanaf het begin van de vergadering was het duidelijk dat de emoties over de breuk in de oude coalitie, het verlies van wethouder Peter Smit, de tournure van het CDA en vooral de PvdA/GL bij het steunen van de zienswijze van DB als een schaduw over de raadsvergadering heen hing. Regelmatig werden er speldenprikken uitgedeeld. Even onwennig als de VVD, die plotseling veroordeeld is tot de oppositie, is DorpsBelangen dat zich plotseling in de coalitie bevindt met een kakelverse wethouder Jan-Jaap de Kloet, die aan het begin van de avond ingezworen werd.


VVD: Martin Vuyk, Sieta Vermeulen (fractievoorzitter) en Robby Israel.

Het zwarte pieten, dat na de breuk begon, waarbij alle partijen hun eigen waarheid vertelden aan wie het maar horen wilde, werd vanavond voortgezet. In een raad die zo gevuld is met (onverwerkte) emoties kunnen de raarste dingen gebeuren. Fracties kunnen bij wijze tegen iets stemmen, alleen al omdat de voormalige vrienden voor zijn.


CDA:. Erik Torsing, Jan Verbruggen (fractievoorzitter) en Rosalie van Rijn.
Staand Paulina Rak.

Onder zo'n gesternte werd vanavond de agenda afgewerkt. Burgemeester Martijn Smit zat, niet geheel fris na een zware griep, de vergadering voor en moest regelmatig alle zeilen bijzetten om de emoties te beteugelen. Morgen schrijven wij meer over de inhoudelijke behandeling van de onderwerpen op de agenda.

Blijf tot het einde

Bij de start van de vergadering bond Joost Boermans, de fractievoorzitter van D66, de perstafel op het hart om tot het einde te blijven zitten. (Wij willen nog wel eens eerder vertrekken omdat de belangwekkendheid van het debat overeenkomsten vertoont met de spanning die het waarnemen van groeiend gras bij de toeschouwer veroorzaakt.) Uit zijn mededeling kon worden afgeleid dat er iets bijzonders te gebeuren stond.


DLP: Gert Zagt (fractievoorzitter) en Alette Zandbergen.

Bij de opening van de vergadering kondigden Gert Zagt (DLP) en Joost Boermans (D66) aan dat zij aan het eind moties vreemd aan de agenda zouden indienen. Opdrachten aan het college over onderwerpen die niet geagendeerd waren. Toen het na een lange avond zover was, diende Gert Zagt (DLP) eerst twee moties in waarin hij de discussie van vorige maand wilde aanscherpen, maar feitelijk weer over deed, over onomkeerbare besluiten voor de verkiezingen en over het niet exclusief met Hilversum spreken als het over samenwerking gaat. Burgemeester Martijn Smit verzuchtte dat hij een hoog déjà vu gehalte voelde bij die moties, die beide verworpen werden. D66 diende daarop een motie in om het opleidingsbudget in principe op peil te houden en in augustus nog eens te bekijken. Een motie die overgenomen werd door het college. Allemaal nog niet zo heel spannend.


D66: Mario Wouters, Joost Boermans (fractievoorzitter) en Nanne Roosenschoon.

Maar toen. Vanaf zijn werkplek gaf Joost Boermans een printopdracht, waarmee hij de laatste motie "onthulde". Het bleek een Motie van Wantrouwen van D66 en DLP te zijn tegen de collegeleden van het CDA en de PvdA/GL. (Niet tegen de kersverse wethouder Jan-Jaap de Kloet van DB.) Hen werd in de motie verweten dat zij tot voor kort faliekant achter een fusie met Hilversum stonden, maar op 24 november hun kar 180 graden gekeerd hadden en het amendement van DB steunden dat juist niet achter een fusie met Hilversum stond.

Respect!

Het debat dat na het indienen van de motie ontstond was tekenend voor de sfeer. René Voigt (DB) sprak triomfalistisch over het theather van de lach. Jan Verbruggen (CDA) sprak over een minderwaardige motie. Stan Poels (PvdA/GL) zei dat tenminste verantwoordelijkheid was genomen. Joost Boermans (D66) vond dat je moest staan voor je opvatting als dat een fusie met Hilversum is. Robby Israel noemde het een bonafide motie en was geraakt door de kwalificaties "lachwekkend", "minderwaardig". Hij sprak de collegeleden aan op hun persoonlijke geloofwaardigheid.


Burgemeester Martijn Smit.

Burgemeester Martijn Smit besloot op zeker moment om over te gaan tot stemming. Daarbij bleek dat D66, DLP en VVD (8 zetels) voor de motie stemden en CDA, DB en PvdA/GL (10 zetels) tegen stemden. (Herman Veldhuisen (CDA) was afwezig.)

Wees verdraagzaam

In zijn slotwoord verklaarde burgemeester Martijn Smit te hopen dat de raad het dossier herindeling/fusie sluit en over gaat tot het besturen van de prachtige gemeente Wijdemeren. Hij wees op de effecten die de politieke situatie in Wijdemeren heeft op de bestuurlijke buitenwereld van Regio en Provincie, waardoor we alsnog in een herindelingsprocedure terecht kunnen komen, zoals Haren (Groningen). "Het is 1 voor 12! De bestuurskracht zit bij u! Kijk in de spiegel, dan ziet u de potentiële bestuurskracht van Wijdemeren."

Hij sloot af met: "Ik hoop dat u verdraagzaam blijft."

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief