WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Murphy en de Accountant
Wijdemeren, do 22 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Bij de ingekomen stukken voor de gemeenteraad zit een verslag van de accountantscontrole van de jaarstukken van 2015. Daarbij ging alles fout wat er fout kon gaan.

Het complete verslag, zoals dat door het college werd samengesteld, is te vinden bij de raadsstukken en werd daar ontvangen op 16 december. Het leest als een jongensboek waar nogal wat mis ging en wat de gemeente ca. 65.000 euro kostte. Sterker nog, terugkijkend kan achteraf wellicht worden geconcludeerd dat er wat koppen zijn gerold, c.q. het vege lijf hebben gered, vanwege het feit dat de accountanstcontrole uit de hand liep.


Joep Frijdal (VVD)

Dat begint bij de toenmalige VVD wethouder Joep Frijdal, die toen de einverantwoordelijkheid droeg voor het goede verloop van de accountantscontrole van de jaarstukken. Die controle is belangrijk, omdat die voor een bepaalde datum ingeleverd moeten zijn bij de provincie. Wordt die deadline niet gehaald, dan is de kans levensgroot dat de gemeente onder preventief toezicht wordt gesteld.

De z.g. auditcommissie, bestaande uit raadsleden, draagt de primaiere verantwoordelijkheid voor de communicatie met de accountant, omdat die niet in opdracht van het college, maar van de raad zijn werk doet. In de begeleidende brief van het college staat daarover:

Wat er mis ging

Op 22 april deelt wethouder Financiën Joep Frijdal mee dat hij aftreedt omdat hij de mogeleijkheid heeft om zijn droombaan te gaan vervullen. Op 26 april staat in een persbericht van de gemeente dat burgemeester Martijn Smit de portefeuille tijdelijk overneemt.
Op donderdag 12 mei deelt burgemeester Martijn Smit mee dat hij de portefeuille van de vertrokken wethouder Joep Frijdal over had genomen en erg geschrokken was van wat hij daar aantrof rond de accountanstcontrole van de jaarcijfers 2015. Om de problemen het hoofd te bieden heeft hij direct besloten om extra kennis en mankracht in te huren om het grote probleem het hoofd te bieden. Op 17 mei stelt Joost Boermans (D66), die lid is van de auditcommissie, kritische vragen aan het college over uitlatingen van de ex-wethouder in de krant, waarbij hij enigszins de suggestie wekt dat de wethouder de problemen zag aankomen en eieren voor zijn geld koos door op te stappen vanwege een droombaan.

De tijdlijn

Uit de tijdlijn in de reconstructie van het college valt op te maken dat de accountant kwam om de controles uit te voeren, maar dat de benodigde stukken en gegevens niet voorhanden waren tijdens het bewind van wethouder Frijdal. Ook is te lezen dat de wethouder van mening was dat alles goed liep en er geen man overboord was. (In onderstaand verslag betekent PFH portefeuillehouder, het lid van het college dat primair verantwoordelijk is.)
Op 3 mei staat er dat "Smit" de nieuwe PFH is. Om misverstanden te voorkomen, toen was Peter Smit nog niet in zicht als wethouder voor de VVD. Het gaat hier om burgemeester Martijn Smit.)

De auditcommissie


Ram Lachman (PvdA/GL)

Jan Willem Nienhuis (CDA)

Uit het bovenstaande relaas komt niet helder naar voren welke rol de auditcommissie speelde. Wel is te vinden dat Ram Lachman (PvdA) op 13 september 2016 ontslag neemt uit de auditcommissie wegens drukke werkzaamheden. Op 19 september 2016 neemt ook Jan Willem Nienhuis (CDA) ontslag uit de auditcommissie wegens drukke werkzaamheden. In de raad van 22 september werden twee nieuwe leden benoemd. In die raad oppperde fractievoorzitter Gert Zagt dat het wel een zeer ongelukkig moment was dat de beide heren vrijwel gelijk hun ontslag hadden aangeboden. De nieuwe leden zijn Robby Israel (VVD) en Cees Gieskens (CDA) naast Joost Boermans (D66) die al lid was. Robby Israel is voorzitter.


Cees Gieskens (CDA)

Robby Israel (VVD)

Kabinet ook schuldig

Uiteindelijk werd na veel duwen en trekken de accountantsverklaring nog net op tijd verkregen. Wat zeker meespeelde was het feit dat begin 2015 de complete administratie van het Sociaal Domein door staatssecretaris Van Rijn (PvdA) werd neergelegd op de deurmat van de gemeenten. Gaandeweg bleek dat in de ontvangen informatie flinke gaten zaten. Niet alleen Wijdemeren worstelde hiermee, maar veel andere gemeenten vroegen ook uitstel om dezelfde problemen als waarmee Wijdemeren worstelde.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief