WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Huisvesting voor Jongeren
Wijdemeren, za 24 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De discussie over de lokale en regionale woonvisie inspireerde raadslid Rosalie van Rijn (CDA) om op persoonlijke titel een oproep te doen aan alle raadsleden in de regio.


Rosalie van Rijn

Open brief

Open brief aan de raadsleden in de regio Gooi en Vechtstreek

Geachte raadsleden in de regio,

Mijn naam is Rosalie van Rijn, raadslid voor het CDA in de gemeente Wijdemeren. Vaak genoeg hebben wij elkaar ontmoet in de regio: tijdens rondleidingen, regiopodia of op één van de vele andere bijeenkomsten. Op deze bijeenkomsten heb ik regelmatig het wonen in Wijdemeren (en dan met name voor jongeren) onder de aandacht gebracht. Ik hoop dat er bij u nu een lampje gaat branden, dat zou betekenen dat ik mijn werk goed gedaan heb.

Waarom wil ik het wonen in Wijdemeren bij u onder de aandacht brengen? Het antwoord op deze vraag wil ik graag simpel houden. Wijdemeren vergrijst, dit is niet uniek de hele regio vergrijst. Maar wat wel opvallend is, is dat Wijdemeren harder vergrijst dan de rest van de regio. Komt dit doordat jongeren niet in de dorpen van Wijdemeren willen wonen? Nee, dat denk ik niet.

Het tekort aan (sociale) huurwoningen en de betaalbaarheid van koopwoningen is volgens mij het probleem. Ik vind dat zonde. Om de dorpen leefbaar te houden en voorzieningen in stand houden is er een goed evenwicht nodig. De gemeente moet hier zijn verantwoordelijk (kunnen) nemen. Ik ben oprecht ontzettend blij met de inzet van het college en de raad van Wijdemeren.

Aanpassing huisvestingsverordening noodzakelijk om doelen te bereiken

Tijdens verschillende bijeenkomsten is gesproken over het wonen in Wijdemeren. Aansluitend op de concept woonvisie van de regio heeft Wijdemeren een eigen lokale woonvisie ontwikkeld (woonvisie Wijdemeren 2016-2020). Daarin leggen wij de focus onder meer op jongeren en jonge gezinnen om de leefbaarheid in de dorpen te versterken. In het uitvoeringsprogramma zijn hiervoor drie speerpunten ontwikkeld:

  • Uitvoeren van een experiment waarbij sociale huurwoningen in Wijdemeren (via de huisvestingsverordening) met voorrang worden toegewezen aan jongeren uit de gemeente Wijdemeren.
  • Aanpassen van de lotingsregeling voor jongeren tot 25 jaar in de huisvestingsverordening, zodat deze ook passend is op de woningvoorraad van Wijdemeren
  • Onderzoek naar de inzet van de starterslening om de betaalbaarheid voor starters op de woningmarkt (koop) te vergroten.

Met name voor de aanpassing van de huisvestingsverordening zijn we afhankelijk van de regio. We hebben u dus nodig om onze doelen te bereiken.
Daarom is deze brief niet zomaar een brief, maar een oproep aan u allen om met elkaar in het nieuwe jaar opnieuw te kijken naar onze gezamenlijke huisvestingsverordening. Zodat wij niet alleen onze lokale doelen kunnen realiseren, maar ook voor u meer mogelijkheden creëren om de woningvoorraad beter aan te laten sluiten op de behoefte in uw eigen gemeente. Laten we 2017 gebruiken om ruimte scheppen voor de ambities die we als gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek allemaal op het gebied van wonen hebben. Zo kunnen wij met elkaar onze regio levendiger en divers houden! Mag ik op uw medewerking rekenen?

Met vriendelijke groet,

Rosalie van Rijn, raadslid CDA Wijdemeren
Email: rosalie.vanrijn@wijdemeren.cda.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
open brief
foto
Douwe van Essen
auteur
open brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief