WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Boek Nr. 7 Krijn Spaan
Kortenhoef, za 27 augustus 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanmiddag presenteerde Krijn Spaan zijn zevende boek over geschiedenis van de bewoners van de Kortenhoefsedijk. Hij overhandigde het aan generatiegenoot Henk de Kloet.


Deel 7: Familie Mur tot en met de boerderij van Gerard Jonkheid.

Tegenslag

Deel zeven gaat o.a. over de families Mur, Kollman, Krijn Voorn, De Kloet en Tuin. In zijn inleiding vertelde Krijn Spaan dat hij de nodige problemen had ondervonden bij de realisatie van zijn zevende boek, omdat de uitgever van de eerste zes delen in de aanloop naar het drukken van deel zeven ernstig ziek werd en overleed. Gelukkig vond hij iemand anders uit Utrecht die die taak op zich nam.


Krijn Spaan presenteert zijn zevende deel uit de reeks over de Kortenhoefsedijk.

Krijn Spaan vertelde in De Oude School aan de Kortenhoefsedijk over de familie Mur die begon met een klein stukje land met veel zod en dras, maar die nu twee generaties verder een prachtige boerderij aan de Kortenhoefsedijk hebben. De enige resterende boerderij aan de Dijk. De familie Kollman, die uit Duitsland naar Nederland kwam om hier hun geluk te beproeven.

Bekende- en bijnamen

Veel bekende en minder bekende namen passeerden de revue. Peter ter Brake een collega van schilder Flip Hamers en Krijn van Geurtje, die zo heette omdat zijn eigen naam Krijn was en hij trouwde met Geurtje. De auteur ondernam een flinke zoektocht om de nazaten van Krijn en Geurtje te vinden. Iedereen op de Dijk kreeg een bijnaam, zoals de twee neven Grote David en Kleine David. De familie De Kloet die een boot bouwde, een sloot groef om hem naar open water te brengen en de sloot weer dicht gooide. Ook niet onvermeld mocht blijven dat de overgrootmoeder van Krijn Spaan voor 1930 woonde op de plek waar nu het Hilversums Kanaal ligt dat na 1936 onder regie van waterstaatkundig ingenieur Anton Mussert gegraven en in 1938 opgeleverd werd. De familie van Krijn Spaan vond een ander onderkomen aan de Dijk.


Het eerste boek wordt aan Henk de Kloet gegeven.

Confuus

Henk de Kloet van de jachthaven aan het Moleneind kreeg van Krijn Spaan het verzoek om deel zeven tijdens de presentatie in ontvangst te nemen. De Kloet was "confuus" en vereerd toen hij de vraag kreeg, "want ik ben een echte Kraai van het Moleneind". Hij memoreerde dat Krijn Spaan en hij al op vele plekken in het Kortenhoefse verenigingsleven hebben samengewerkt, zoals bijv. ruim veertig jaar in het bestuur van de Kortenhoefse IJsclub Ons Genoegen. "Wij hebben samen in dit lokaal op de lagere school gezeten." :waarna De Kloet aangaf waar de onderwijzer stond en wat er zich ruim 65 jaar geleden in de klas van de Oude School afspeelde. "Ik hoop dat we nog vele jaren samen dit soort dingen samen kunnen doen." :eindigde hij zijn toespraakje.


De bladzijde over Reinier Kollman.

Lees ook:

29082010 Krijn schrijft Geschiedenis
30082014 Krijn Spaan: Vijfde Boek
15072015 Krijn staat in de Kou
20082015 Zesde Boek Krijn Spaan

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief