Vanmiddag presenteerde Krijn Spaan het eerste exemplaar van zijn vijfde boek over de geschiedenis van de bewoners van het Moleneind en de Kortenhoefse Dijk.
Familie Haselager tot en met de boerderij van Ab Voorn.
De presentatie werd gegeven in de Oude School (Het Kraaiennest) aan de Kortenhoefsedijk. Er was veel belangstelling van bewoners en nakomelingen van bewoners van Moleneind en Kortenhoefsedijk. Krijn Spaan heeft samen met zijn broer Wout een enorme verzameling van foto's en ansichtkaarten aangelegd, waarmee zij in de voetsporen van hun vader Klaas Spaan traden. Zij organiseren regelmatig dia-avonden over Oud Kortenhoef.
In 2009 besloot Krijn Spaan om te beginnen aan een reeks van twaalf boekjes over de huizen in Kortenhoef en hun bewoners. Vandaag zag deel vijf het licht. "Familie Haselager tot en met de boerderij van Ab Voorn". De complete serie heet "Van de Korenmolen tot aan de sluis" en bestrijkt het Moleneind (waar de Korenmolen stond) en het verlengde daarvan, de Kortenhoefsedijk, tot aan de Kerklaan (waar het sluisje was). Voor het Hilversums Kanaal in de jaren derrtig van de vorige eeuw werd gegraven, lag het Moleneind echt direct in het verlengde van de Kortenhoefsedijk.
Er was veel belangstelling.
Tarzan
In zijn inleiding ging Krijn Spaan in op de kleurrijke levensloop van Tarzan een aanwonende van het Moleneind. "Tarzan deed alles zelf en trok zich van niemand wat aan. Hij bouwde naast zijn huisje een schip waarmee hij naar de Amazone wilde varen." Met veel kunst en vliegwerk kreeg hij het schip ondersteboven varend naar de Vecht, waarna hij er mee naar Noorwegen voer. Later trok Tarzan naar Frankrijk waar hij de skilift uitvond en een fabriek stichtte voor de productie van skiliften. Later trok hij met vrouw en twee van zijn vier kinderen naar Afrika, waar hij een film voor de Franse TV maakte over wilde dieren. Nog weer later kreeg hij belangstelling voor sterrenkunde waarvoor hij zelf de kijker maakte en de lenzen sleep. Tenslotte trok hij naar Amerika waar hij zeer afgelegen, zonder electriciteit, in de wildernis woonde en een jaar of acht geleden overleed. Ook andere families werden genoemd, zoals die van Ab Voorn het kleine houten huisje van Gerrit en Coba Tuin.
Het eerste exemplaar.
Aansluitend reikte Krijn Spaan het eerste exemplaar van zijn boekje uit aan oud-burgemeester Wim Kozijn van 's-Graveland. Deze liet zijn enorme waardering blijken voor het monnikenwerk dat Krijn Spaan met zijn boekjes verricht. "Het is belangrijk om nog te weten hoe het zat, het zit ons in de genen, maar als ik mijn kleinkinderen vertel dat wij in de tobbe gingen en geen stromend warm water hadden, dan begrijpen zij daar niets van." We moeten zuinig zijn op wat er nog is. Ooit was er een plan om 40 bungalows hier achter aan het Wijde Gat te bouwen. Flip Hamers reisde met het geld uit de spaarpot van zijn kinderen naar Den Haag om daar bezwaar tegen te maken. Gelukkig ging dat niet door. "We moeten zuinig en trots zijn op dit dorp."
Krijn Spaan gaat digitaal
In een dankwoord bedankte Krijn Spaan Marijke Tieleman en Co de Kloet voor hun hulp bij het controleren van de tekst en Peter Tieleman voor de hulp bij het gebruik van de computer. Spaan verklaarde dat hij toch maar wat dieper in het gebruik van internet moet duiken, omdat hij verwacht dat de zoektocht voor deel zes zich wel eens grotendeels digitaal kan gaan afspelen.
Het boekje is tot 1 december te koop bij Krijn Spaan aan huis, Kortenhoefsedijk 145, op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00. |