WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Krijn staat in de Kou
Kortenhoef, wo 15 juli 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Putter wilde Krijn Spaan een handje helpen met het dekken van de kosten van diens boekenreeks en vroeg een beetje subsidie. Dat werd afgewezen tot zijn spijt.

Putter

De zomercolumn komt vandaag van de Kortenhoefsedijk.

Eind augustus verschijnt het zesde deel van een boekenreeks van (waarschijnlijk) elf, over de Kortenhoefsedijk. Auteur: Krijn Spaan, overbekende plaatsgenoot, verzamelaar van zo’n beetje alles wat over Kortenhoef in de loop der jaren is gedrukt en gefotografeerd en schrijver van deze ambitieuze serie.“Verhalen uit het prachtige Kortenhoef” luidt de verzamelnaam en dat is terecht.

De boeken met heel veel foto’s beschrijven  gedetailleerd lief en leed van de families die de huizen aan het Moleneind en de Kortenhoefsedijk – ooit één doorlopende dijk- bewoonden. Een project dus van historische betekenis, vooral ook omdat bekende en soms beroemde Nederlanders aan de dijk woonden en werkten.

Krijn Spaan kreeg financieel een steuntje in de rug toen, bij het ontstaan van het eerste deel in 2010, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland een bescheiden subsidie gaf. Maar ja, dat is inmiddels vijf jaar geleden en sindsdien heeft Krijn ontdekt dat er heel wat geld bij moet om zijn voorgenomen einddoel te bereiken.

Het zou toch niet zo gek zijn als de gemeente Wijdemeren steun zou geven, zo dacht ik en ik schreef een brief met een beleefd verzoek. Mijn eerste brief raakte weg in het raadhuis en op mijn tweede kreeg ik dit antwoord:

“Op grond van beleidsregels kan het college van burgemeester en wethouders  besluiten om een waarderingssubsidie toe te kennen als waardering voor het uitvoeren van éénmalige activiteiten initiatieven en prestaties die vanuit gemeentelijk beleidsoogpunt van belang worden geacht. Het gaat hier om bijzondere incidentele projecten die niet behoren tot de reguliere bezigheden van de aanvrager.

Subsidiering van activiteiten vindt plaats als dit in voldoende mate het algemeen belang van de inwoners van de gemeente Wijdemeren ten goed komt. De ondersteuning van een uitgave van een boek voor de verkoop valt niet binnen de kaders van de gemeentelijke waarderingssubsidie.”

Waarom boeken niet? Nooit gehoord dat sommige uitgaven van betekenis zelfstandig commercieel onhaalbaar zijn? Het Prins Bernhardfonds wel, maar de gemeente niet. Kan het dommer? En wat een ijzingwekkende ambtelijke taal.

In beroep gaan? Nee, dat heeft geen zin. “Een boek voor de verkoop” valt er immers buiten. Wie maakt er nou een boek voor de verkoop?

Putter

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
putter
foto
---
auteur
Putter
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief