WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
The West End Story
Oud Loosdrecht do 3 december 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De ontwikkelaar wil van de horeca in het plan West End af en wethouder Theo Reijn wil alle Loosdrechtse horeca concentreren rond het Loosdrechts terras.

West End, ooit een riant hotel aan de Eerste Plas, is al jaren een rotte kies aan de Veendijk. De afgelopen jaren is er veel gesteggeld over eventuele bouwplannen, waarbij de buren ook van zich lieten horen in bezwaarprocedures, omdat het nieuw te bouwen pand te dicht op hun huis zou komen te staan. Uiteindelijk kwam er overeenstemming met wethouder Gerard Abrahamse (VVD) in het vorige college over het bestemmingsplan, dat op 2 februari 2012 werd vastgesteld. Dertien appartementen en een horecagelegenheid. Vijf meter verder verwijderd van de buren, dan eerst voorzien was.

De ontwikkelaar die het pand/plan overnam, heeft een rapport laten opstellen waarin wordt aangetoond dat horeca op de Veendijk onmogelijk rendabel te maken is. Vandaar dat hij een verzoek indiende bij het huidge college om niet 13, maar 14 appartementen te bouwen en de horeca te schrappen. Het college wil dat verzoek honoreren. De Loosdrechters Nanne Roosenschoon (D66), Gert Zagt (DLP) en Jaap van Waveren (DB) waren in de commissie van afgelopen woensdag zeer tegen het voorstel van het college om de ontwikkelaar zijn zin te geven. Ziedaar de ingrediënten voor een levendig debat gisteravond in de commissie, waarin de tegenstanders uiteindelijk wonnen.


Jaap van Waveren (DB)

Gert Zagt (DLP)

Eerste termijn

Gert Zagt (DLP): "Ooit was er daar een top restaurant. Degene die het negatieve raport over de horeca maakte heeft het nog nooit gezien. Ligging direct aan de plas met een terras, mooier kan niet."
Jaap van Waveren (DB): "Het zou de poort van Loosdrecht worden. Wethouder Abrahamse sloofde zich uit voor de brandstofpomp en de horeca. Daar zijn afspraken over gemaakt. Kijk maar in uw emails.
De nieuwe eigenaar wil af van de horeca (en de pomp). De boete die hij daarvoor moet betalen heeft hij er wel voor over."
Nanne Roosenschoon (D66): " Met een woning meer is het lastiger om eerst 70% te verkopen en dan pas te bouwen. Het is mogelijk een uitvlucht om helemaal niet te hoeven bouwen."


Nanne Roosenschoon (D66)

Martin Vuyk (VVD): "Indertijd zei men al dat horeca op die plek geen schijn van kans heeft."
Erik Torsing (CDA) enigszins aarzelend: "Het toerisme trekt misschien wel aan."
Stan Poels (PvdA/GL) zei nog even niets.

Wethouder Theo Reijn verdedigde het voorstel om de horeca uit het bestemmingsplan te halen met verve. Dat rapport is wel erg negatief, maar wij willen de horeca concentreren bij het Loosdrechts Terras. De sloop van West End is al begonnen. De ontwikkelaar gaat in ieder geval bouwen. Hij wacht niet tot 70% van de woningen verkocht is. En de brandstofpomp voor de watersport blijft. En, zo zei hij: "Het is ook een kwestie van vertrouwen. Ik vertrouw deze ontwikkelaar. Met afspraken uit het verleden heb ik niets te maken, ik kijk naar de toekomst."

Tweede termijn

Stan Poels (PvdA/GL): "Wij kennen de historie niet. Wij weten de helft niet."
Hij kreeg direct bijval van Erik Torsing (CDA) die ook niet goed wist wat hij met deze kwestie aan moest.

Nanne Roosenschoon (D66) wees erop dat er sprake is van een doorvaart naar de Wijde Blik in Kortenhoef, waardoor de plek nog veel interessanter wordt. "Ik ben het niet eens met het voorstel. De horeca moet behouden blijven."
Jaap van Waveren trok alle registers nu open. "Meneer Torsing lees het dossier eens. Als alle Chinezen uit Amsterdam naar de Amsterdam Lakes komen, dan moet er toch horeca zijn! Er liggen afspraken met de omwonenden, wethouder Reijn moet zich daar aan houden. Leren we dan niets van dit soort projecten? Hoeveel van dit soort situaties hebben we niet gehad in Loosdrecht? De ontwikkelaar weet wat hij koopt, inclusief een horecabestemming en een onrendabele pomp. De boetes betaalt hij gewoon als de opbrengst hoger is."
Gert Zagt (DLP) viel Van Waveren bij. "Kijk eens naar de geschiedenis van dit project!"

Wethouder Theo Reijn herhaalde: "Ik heb niets te maken met private afspraken. Ik kijk naar de toekomst."

Stemming, meerderheid tegen

Waarna de stemming in de commissie werd gehouden over het voorstel. (Eén stem per fractie, niet per lid.)

DB, DLP, D66, PvdA/GL tegen het voorstel. Het CDA voor het voorstel.
Opvallend was wat er toen gebeurde. Martin Vuyk zei dat de VVD voor het voorstel was, maar fractieassistent Robby Israel van de VVD verklaarde dat hij het voor de tweede keer die avond met Jaap van Waveren eens was en dat hij voor het behoud van de horecafunctie was.

Waarmee het voorstel door de commissie afgewezen was. Betekent dat iets? Dat hoeft niet, want als in de raad het CDA en de VVD voltalig zijn en voor het voorstel stemmen, dan wordt het alsnog aangenomen met 10 tegen negen stemmen. We wachten het af.

Lees ook:

29082007 Neef trekt West-End terug
15032008 Vakantie: Beladen woord
17092009 Pompstation West End
01042010 West End en Arnoud Voet
08042010 Stemming in Commissie
21042010 Arnoud Voet ter inzage
11012011 Tanken op de Plas?
17072011 Verzet tegen Bouw Ankeveen
14122011 DB voor Sluiting op Zondag
15122011 Competentiestrijd College
01022012 Morgen Gemeenteraad
03022012 Raad over West End
25042012 Tanken in Loosdrecht
25102012 Doorbraak West End plannen
31102012 DB bedreigd door Kabinet
18102013 Portefeuilles Herverdeeld
18112014 West End wordt Bebouwd

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief