WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Noodklok Thuishulp en Fusie
Wijdemeren, do 3 december 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Liesbeth Siderius luidt de noodklok over de thuishulp. De thuishulp staat onder druk omdat gemeenten zo goedkoop mogelijk willen (en Den Haag het laat gebeuren).

Wijdemeren maakt 600.000 euro van Wijdemeren voor de huishoudelijke hulp over naar de Regio, omdat dat zo besloten is. Liesbeth Siderius zet daar grote vraagtekens bij. Ook is zij niet overtuigd van het nut van een fusie met Hilversum, omdat het track record van die gemeente bijv. in de vrouwen crisisopvang bedroevend is.

ingezonden brief

Open brief aan gemeenteraad Wijdemeren
 -HHT gelden als exemplarisch voorbeeld-

Geachte dames en heren,

Tijdens de commissievergadering op 1 december werd -achteraf- gesproken over de 600.000 euro rijkssubsidie Hulp Huishoudelijke Toeslag voor gemeente Wijdemeren. Wat bleek? In een regionaal overleg is een besluit genomen zonder dat de raad heeft kunnen bepalen aan welke mensen in Wijdemeren de zorggelden toekomen. En, de kwaliteit van de zorg komt onderdruk te staan.

Vandaag lezen we: “De problemen met thuishulp hebben met het mogelijke faillissement van thuishulpgigant TSN een dieptepunt bereikt, zeggen tientallen gezamenlijke organisaties in een open brief aan de gemeenten.” “ De 393 gemeenten zijn elk op hun eigen wijze aan de slag gegaan met de omvorming van de zorg. Dit leidt, zoals eerder was voorspeld, tot forse ongelijkheid.” “Uit onze onderzoeken blijkt keer op keer dat er richtlijnen nodig zijn over de zorg die gemeenten moeten leveren. Unie KBO wil dat het Rijk gemeenten actiever gaat bijsturen.”

Juist bij de decentralisatie is het van belang dat gemeenten in staat zijn om landelijke beleidsuitgangspunten af te stemmen op de plaatselijke situatie, zodat lokaal maatwerk kan worden geleverd. 1)

  • Bent U in staat afgewogen besluiten te nemen die mogen rekenen op instemming van de eigen inwoners?
  • Bent U in staat de genomen besluiten tot doelmatige uitvoering te brengen?
  • Slaagt U erin om over deze publieke verantwoordelijkheden op heldere wijze verantwoording af te leggen?

Wat mag van U verwacht worden in dat kader?

  1. In de eerste plaats transparantie. Hoe legt U verantwoording af over de uitoefening van uw bevoegdheden in relatie tot de beschikbare financiële middelen? Hoe doet gemeente Wijdemeren het ten opzichte van andere gemeenten? Hoe krijgen we daar inzicht in?
  2. Veel kleinere meerkernige gemeenten zijn prima in staat zijn hun taken op sociaal gebied te realiseren in diverse samenwerkings verbanden en zijn daar druk en transparant mee bezig. Waarom vindt U dat zo moeilijk en ziet U een aanleiding tot een fusie?
  3. Waarom fusie met gemeente Hilversum, een veel grotere stedelijke gemeente? We hebben het afgelopen jaar regelmatig kunnen lezen dat deze gemeente op punten in gebreke blijft : denk aan de bescherming van privacy en de kwaliteit van de opvang van Gooise vrouwen opvang uit crisis situaties.

De rechten van het kind en de rechten van mensen met een beperking zijn fundamentele mensen rechten. De handhaving van deze rechten liggen voor een groot deel in uw handen. Slaagt U daar niet in dan treft U het kind met een beperking dubbel.

Als belangenbehartiger van een kwetsbare groep kinderen met een beperking, die niet voor zich kan spreken, doe ik een dringend beroep op U deze kinderen en hun familie niet, zonder enige onderbouwing en cijfers, het onderwerp te laten worden van Uw eventuele politieke keuzes ten aanzien van een fusie en / of andere politieke gevoeligheden.

U bent gekozen vertegenwoordigers van de inwoners een mooie kleinere gemeente. Mochten de taken U te moeilijk vallen, en in inderdaad het is niet eenvoudig, breng dat dan aan de orde in de Vereniging van Nederlandse Gemeenten of bij het ministerie, dan kunnen U bevindingen misschien tot verbeteringen leiden. Maar wentel uw onmacht niet af met een niet beargumenteerde plan tot fuseren met een stedelijke gemeente, waarvan nog maar helemaal de vraag is of de inwoners van Wijdemeren daarmee gebaat zijn.

Met vriendelijke groet,

Liesbeth Siderius
Loosdrecht

1) www.stibabo.nl/wp-content/uploads/2014/12/Rapport-Onderzoek-Bestuurskracht-Nederlandse-gemeenten-DEF-21-nov-2014.pdf

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief