WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
VVD over Knorr bouwplan
Nieuw Loosdrecht, do 3 december 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Martin Vuyk (VVD) is tevreden met de 17 sociale woningen die de projectontwikkelaar toezegde in de nieuwbouw op het Knorr terrein in Nieuw Loosdrecht.

Lees ook:

29112015 CDA legt Stemgedrag uit
01122015 PvdA-GL:CDA zwicht voor Druk

ingezonden brief

Andermans portemonnee

Na afloop van de maandelijkse raadsvergadering is het de gewoonte in Wijdemeren om nog even na te praten met alle aanwezigen. Op zo’n gelegenheid sprak ik laatst Felix Flameling (voorzitter van GroenLinks) over de sociale woningbouw op het Knorr-terrein. Ik vroeg hem of hij, sociaalvoelend als hij is, zijn prachtige koophuis te zijner tijd voor een laag sociaal prijsje zou willen verkopen aan een jong startend gezinnetje… “Natuurlijk niet !” riep hij uit en keek mij daarbij wat meewarig aan. En gelijk heeft hij… wie ben ik om over zijn portemonnee te regeren.

Dat laatste is wel precies wat PvdA/GroenLinks en DLP (proberen te) doen met de portemonnee van de ontwikkelaar van het Knorr-terrein, een private ondernemer. Zij zullen wel even voorschrijven dat er daar minstens 25 sociale woningen gebouwd moeten worden. Of, zoals Zagt het demagogisch stelt: “…gunnen we die jonge gezinnen een miljoen euro of die multi-national…”

Het Knorr-terrein is… jawel, van Knorr (= Unilever). De projectontwikkelaar (geen multi-national, maar een gewone Nederlandse ondernemer uit Naarden) moet het terrein van Unilever kopen voor een vaste -take it or leave it- verkoopprijs. Dan wordt alles gesloopt en vervolgens moeten er nieuwe huizen worden gebouwd. Dat doet zo’n ontwikkelaar niet om verlies te maken. Hem verplichten om minstens 25 sociale koopwoningen te bouwen betekent dat er geen winst meer te behalen valt en dat dus het hele plan gewoon niet doorgaat, óók niet die 17 sociale woningen waar hij wél nog mogelijkheden voor ziet in het project. Als PvdA/GroenLinks en DLP hun zin zouden krijgen dan hebben we er geen 17 sociale woningen erbij, maar juist 17 minder… hoe sociaal is dat.

Kán de gemeente dan wel invloed uitoefenen op de hoeveelheid te bouwen sociale woningen? Jazeker, die 17 Knorr-woningen zijn door gemeentelijk onderhandelen met de betreffende ondernemer alvast toegezegd en wellicht worden het er, door onderhandelen, nog wel 2 of 3 meer.
Ook daar waar een woningcorporatie of de gemeente eigenaar is van de bouwgrond komen vaak sociale woningen. Huize Brugchelen (eigendom Gooi en Omstreken) is zo’n voorbeeld, daar komt dan ook 100% sociale woningbouw.

Maar regeren over andermans portemonnee heeft nog nooit tot goed resultaat geleid.

Martin Vuyk
Raadslid VVD Wijdemeren

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief