ingezonden brief
Beste WWK redactie,
Afgelopen zaterdag de discussie gehad met Natuurmonumenten, Gradus Lemmens Hoofd Naardermeer/'s-Gravelandse Buitenplaatsen, live bij Spijkers met Koppen, Radio 2 van 12.00-14.00 uur. Het gesprek werd geleid door Dolf Jansen.
V.l.n.r. Felix Meurders, Jan Loggen, Gradus Lemmen en Dolf Jansen.
(Foto's: Jelle Harder.)
Naast bomenkap kwam de toenemende stroom recreanten aan bod. Natuurmonumenten heeft als belangrijkste argument om de landgoederen aan te pakken, dat het 200 jaar geleden is, dat dat voor het laatst gebeurd is. Daarnaast is er met de toenemende recreatie en wandelpladen meer onderhoud aan bomen nodig (zorgplicht). Dat betekent dus dat er preventief onderhoud nodig zal zijn.
Mijn betoog kwam er op neer dat kappen van complete lanen niet de juiste weg is. Net als bij mensen is ouderdom bij bomen een relatief begrip. Sommige mensen worden 65 en andere worden 100. Oudere bomen hebben een hoge beleveniswaarde, en dienen daarom ook zo lang mogelijk blijven staan. Voor de bescherming en het behoud van vleermuispopulaties zijn bomen op hoge leeftijd van levensbelang! De oude landgoedbossen worden vooral bezocht vanwege de natuurbeleving. Wandelen door een nieuw aangeplant beukenlaantje geeft hetzelfde gevoel als wandelen door een winkelstraat. Daarvoor gaan mensen dus niet naar het bos.
Ik maakte de vergelijking met het landgoed Amelisweerd (bij Utrecht). Als een dergelijke kaalslag hier had plaatsgevonden, zou de halve bevolking van Utrecht in opstand zijn gekomen. Prompt meldde Gradus dat hij in jaren tachtig actie had gevoerd voor het behoud van de oude bomen bij Amelisweerd. Waarop Dolf Jansen mij vroeg ik of k me zou vastketenen aan een oude boom.
Hopelijk leidt deze discussie ook intern bij Natuurmonumenten tot een discussie over de wijze waarop met het historische bomenbestand moet worden omgegaan. Juist de huidige landschappelijke en ecologische waarden van deze kroonjuwelen zijn het beschermen meer dan waard.
Met vriendelijke groet,
Jan Loggen
Ankeveen
|