WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Beukenpad is Winkelstraat
Ankeveen, di 7 april 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Jan Loggen nam het afgelopen zaterdag in Spijkers met Koppen op voor de oude bomen die volgens hem bedreigd worden door het kapbeleid van Natuurmonumenten.

Lees ook:

26112010 Kanttekeningen Bomenlijst
14092011 Bomen N-einde bijna dood?
05122014 Nat. Mon. vernielt Lanen
31122014 Weg Beukenallee
07012015 College over Bomenkap NM
29032015 Oude Bomen hebben Nut
30032015 NM en Bomen. Ongelukkige Combi
31032015 Loggen vs. NM in Spijkers!

ingezonden brief

Beste WWK redactie,

Afgelopen zaterdag de discussie gehad met Natuurmonumenten, Gradus Lemmens Hoofd Naardermeer/'s-Gravelandse Buitenplaatsen, live bij Spijkers met Koppen, Radio 2 van 12.00-14.00 uur. Het gesprek werd geleid door Dolf Jansen.


V.l.n.r. Felix Meurders, Jan Loggen, Gradus Lemmen en Dolf Jansen.
(Foto's: Jelle Harder.)

Naast bomenkap kwam de toenemende stroom recreanten aan bod. Natuurmonumenten heeft als belangrijkste argument om de landgoederen aan te pakken, dat het 200 jaar geleden is, dat dat voor het laatst gebeurd is. Daarnaast is er met de toenemende recreatie en wandelpladen meer onderhoud aan bomen nodig (zorgplicht). Dat betekent dus dat er preventief onderhoud nodig zal zijn.

Mijn betoog kwam er op neer dat kappen van complete lanen niet de juiste weg is. Net als bij mensen is ouderdom bij bomen een relatief begrip. Sommige mensen worden 65 en andere worden 100. Oudere bomen hebben een hoge beleveniswaarde, en dienen daarom ook zo lang mogelijk blijven staan. Voor de bescherming en het behoud van vleermuispopulaties zijn bomen op hoge leeftijd van levensbelang! De oude landgoedbossen worden vooral bezocht vanwege de natuurbeleving. Wandelen door een nieuw aangeplant beukenlaantje geeft hetzelfde gevoel als wandelen door een winkelstraat.  Daarvoor gaan mensen dus niet naar het bos.

Ik maakte de vergelijking met het landgoed Amelisweerd (bij Utrecht). Als een dergelijke kaalslag hier had plaatsgevonden, zou de halve bevolking van Utrecht in opstand zijn gekomen. Prompt meldde Gradus dat hij in jaren tachtig actie had gevoerd voor het behoud van de oude bomen bij Amelisweerd. Waarop Dolf Jansen mij vroeg ik of k me zou vastketenen aan een oude boom.

Hopelijk leidt deze discussie ook intern bij Natuurmonumenten tot een discussie over de wijze waarop met het historische bomenbestand moet worden omgegaan. Juist de huidige landschappelijke en ecologische waarden van deze kroonjuwelen zijn het beschermen meer dan waard.

Met vriendelijke groet,

Jan Loggen
Ankeveen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Jelle Harder
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief