ingezonden brief
Bomen en hun risico’s
Geïnventariseerd zijn alle gemeentelijke bomen in Ankeveen, Kortenhoef, Loosdrecht, Nederhorst den Berg en ’s-Graveland. 10.558 bomen zijn als veilig beoordeeld; 251 bomen dienen jaarlijks onderzocht te worden; 82 bomen dienen nader bekeken te worden en 167 bomen moeten acuut gekapt worden.
In het rapport wordt ook vermeld dat er 62 lege plantplaatsen zijn aangetroffen. Zou de gemeente deze zijn vergeten of is dit een verkapte bezuinigingsmaatregel.Interessant is het natuurlijk om de lijst met de te rooien bomen te bekijken. Daarin zijn een paar zaken, die direct opvallen.
Meer dan de helft van de bomen op deze lijst is jonger dan 40 jaar. De gemiddelde levensverwachting van de meeste boomsoorten ligt toch een stuk hoger. Oorzaken van voortijdige sterfte is onder andere onvoldoende bescherming tegen maaischade. Het aanbrengen van boomspiegels voorkomt beschadiging van de bast.
Opmerkelijk is het dat er een (duur) adviesbureau moet worden ingehuurd om te constateren dat er bomen dood zijn. Is er binnen het ambtenarenkorps niet iemand, die deze expertise in huis heeft.
In de lijst staan diverse locaties, waar meerdere bomen moeten wijken. Zo staan er 7 Ruwe berken langs de Herenweg, die gekapt moet worden. De bomen hebben het predicaat ‘goed’. Twee jaar geleden is met veel tamtam een verzameling Iepen geplant aan de Herenweg. Het karakter van deze weg is toen flink op zijn kop gezet. Juist de karakteristieke plantwijze, 3 berkenbomen in een driehoek, maakt het landschappelijke beeld zo bijzonder. Het doel van het kappen van gezonde bomen ontgaat mij, maar kennelijk wordt de Berkenlaan nu definitief omgevormd tot Iepenlaan.
Op het knusse Kininelaantje gaan 5 bomen eraan. Het gaat hierbij om diverse boomsoorten, die verkeren in een goede, redelijke tot matige conditie. Zeker als bomen groepsgewijs worden gekapt, is het hebben van landschapsplan een vereiste. Als de bomen eenmaal zijn gerooid, weet niemand meer wat er heeft gestaan. De verloedering van het landschap is dan een feit.
Pardoxaal genoeg staan er op de Kastanjelaan 9 Kastanjes, die geveld moeten worden. Hoe ironisch kan het wezen.
Conclusie is dat Wijdemeren zorgvuldiger met zijn jonge bomen moet omgaan. Bomen, die de toekomst hebben en voortijds sneuvelen, zijn verloren investeringen. Aanplant van bomen moet gepaard gaan met veel nazorg. De Beuken, die dit voorjaar op het Noordereind in ’s-Graveland zijn geplant zijn hiervan een goed voorbeeld. Op het moment dat deze (kostbare bomen) verdrogingsverschijnselen begonnen te vertonen, sloeg de gemeente alarm. Het is door de natte juli en augustusmaand, dat de bomen het wel zullen redden. Maar volgend jaar beginnen deze bomen al met een groei-achterstand. Het is te hopen, dat dit geen dure les wordt.
Jan Loggen
Ankeveen |