WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bomen N-einde bijna dood?
's-Graveland, wo 14 september 2011

Van de geplante bomen aan het Noordereinde is ongeveer 90 procent niet meer levensvatbaar door te weinig nazorg. Dat stelt Jan Loggen uit Ankeveen.

ingezonden brief

Bomen op het Noordereind

Drie jaar geleden besloot  Wijdemeren de oude Beuken tussen de Noorderslootbrug en de Stichtse Kade in 's Graveland te kappen ten behoeve van een wegconstruktie.

Dit ging gepaard met veel weerstand van de lokale bevolking. Nadat de weg was opgeknapt, werden er eind maart 2010 nieuwe beuken aangeplant. Niet van die pietluttige kleine bomen; de gemeente had kennelijk iets goed te maken.  Het waren beuken van een fors formaat, en waaronder vier fraaie Rode.

Over de rode beuk valt wel het een ander te vertellen. Vermoedelijk is het een spontane mutatie van de gewone beuk. Door selectie van zaailingen is deze 'paarse variant' vanuit Midden-Europa in het begin van de 19e eeuw naar west-Europa geimporteerd.In de periode 1830 - 1840 was de rode beuk in Nederland een gewilde boomsoort. Noem het een soort modeverschijnsel; de bijzondere bladkleur gaf een chique status aan de boom. In die periode werden op landgoederen in de buurt van de riante landhuizen Rode Beuken geplant. Zoals nu nog te zien op de 's Gravelandse landgoederen: Boeckesteyn, sperwershof en Bantam (het landhuis is gesloopt).

Maar nu even terug naar het Noordereind. Van alle geplante bomen is ongeveer 90% niet meer levensvatbaar. Van de 4 Rode beuken zijn er twee dood, de andere twee zijn aan het kwakkelen. Wat na twee jaar een fraai landschappelijk beeld had moet opleveren, lijkt nu meer op een sterfhuisconstructie. Hoeveel gemeenschapsgeld er is verloren gegaan? Misschien wel  € 25.000,- !

Een van de belangrijkste oorzaken van dit mismanagement is het ontbreken van goede nazorg. Als een boom is geplant moet hij regelmatig van water worden voorzien (wekelijks; vooral voorjaar.  Een natte zomer mag dan niet meer baten. Hoeveel kennis heeft een gemeente om dit zelf te bedenken?

Tot mijn verbazing heeft de gemeente afgelopen winter in de beuken ook nog gesnoeid! Een volstrekt overbodige aktie en nadelig voor de vitaliteit van de jonge bomen. Terwijl in Ankeveen bewoners zelf de knotwilgen moesten snoeien, omdat het niet in de planning van de gemeente paste.
Dit is wel een hele dure les; ik vraag mij af wie zich binnen de organisatie verantwoordelijk voelt voor het falende bomenbeheer.

Jan Loggen
Ankeveen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
half bewolkt
18 gr.
windkr. 3