WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zeven Monumenten
's-Graveland, wo 14 september 2011

Het college heeft besloten om zes panden en de herdenkingsbank Harinxma thoe Slooten in’s-Graveland aan te wijzen als gemeentelijk beschermd monument.

Op 26 oktober 2005 schreven wij al over het bushokje en de monumentale bank. Het bushokje staat er na al die jaren nog even treurig bij. Hoe zinvol is het om een monument aan te wijzen naast een bouwval?


De Harinxma thoe Slooten bank

persbericht

Zeven nieuwe monumenten

Het college van burgemeester en wethouders van Wijdemeren heeft op 30 augustus 2011 besloten zes panden en de herdenkingsbank Harinxma thoe Slooten in’s-Graveland aan te wijzen als gemeentelijk beschermd monument. Het college volgt daarmee het advies van de monumentencommissie.

Twee voormalige scholen en een postkantoor

Onder de nieuwe monumenten bevinden zich twee voormalige scholen. In het centrum van Kortenhoef staat de schilderachtige dorpschool, die in 1901 ontworpen werd door de toenmalig gemeente-architect van Hilversum P. Andriessen. De statige School met den Bijbel aan het Noordereinde 33 in ’s-Graveland werd in 1886 gebouwd. Een ander voormalig openbaar gebouw in ’s-Graveland is het oude postkantoor aan de Leeuwenlaan, kundig ontworpen door Rijksbouwmeester C.H. Peters.

Herdenkingsbank

Nabij het voormalige postkantoor staat de herdenkingsbank die de toenmalige burgemeester Douwe Jan Andries Baron van Harinxma thoe Slooten in 1939 als afscheidscadeau door de gemeente werd aangeboden. Harinxma thoe Slooten was maar liefst 36 jaar burgermeester van ’s-Graveland. Het ontwerp is van de landelijke bekende architect F.A. Eschauzier, die op het landgoed Swaenenburgh in ’s-Graveland woonde.

Zeldzame ronde stal

Noordereinde 68 is een karakteristieke houten timmermanswerkplaats die omstreeks 1915 gebouwd is voor en door timmerman Bolderheij. Een mooie burgermanswoning is Noordereinde 161, dat in 1907 door de lokale aannemer Van den Berg gebouwd werd. Zeer bijzonder is ten slotte de zeldzame ronde stal met melkfabriek uit 1911, die gelegen is aan de Cannenburgerweg 11b. Opdrachtgever van dit gebouw is P.J. Eyma, bewoner van het nabijgelegen landgoed Berg en Vaart. Het ontwerp van architect Th.E.B. Honders uit Nigtevecht is één van de weinige overgebleven ronde stallen die in Nederland bewaard zijn gebleven. De speciale vorm werd gekozen om een zo efficiënt en hygiënisch mogelijk melkbedrijf uit te oefenen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Rik Jungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
half bewolkt
18 gr.
windkr. 3