WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Eikenprocessierupsen
Wijdemeren, ma 23 mei 2011

Er zijn weer eikenprocessierupsen in Wijdemeren. Particuliere eigenaren van eiken met de rupsen zijn verplicht die te laten verwijderen.

Lees ook:

Eikenprocessierups 1-7-2004
Eikenprocessierups op RTVNH 3-7-2004
Eikenprocessierups Terug 17-6-2005
Eikenprocessierupsen! 28-6-2006
09062009 Eikenprocessierups
25062010 Eikenprocessierupsen
30062010 Eikenprocessieplaag

persbericht

Eikenprocessierupsen

Ook dit jaar is er ongewenst bezoek van de eikenprocessierups. Ziet u een nest met rupsen? Meld dit dan bij het servicemeldpunt: (035) 65 59 555.

De rups komt al jaren in de maanden mei, juni en juli in Wijdemeren voor. Wie met de brandharen in contact komt kan na enige uren last krijgen van jeuk, branderigheid, roodheid, pijn en zwelling tot benauwdheid en astmatische klachten. De rupsennesten bevinden zich onderaan de stammen van eiken of hangen onderin de zware zijtakken. Ga niet op de grond zitten bij een eikenboom met spinsels op de stam.

Melden

Het bestrijden van de rups is het makkelijkst in een zo vroeg mogelijk stadium. Meld daarom ieder nest bij het servicemeldpunt (035) 65 59 555, ook als het op particulier terrein is. Het is belangrijk nauwkeurig de locatie van de boom door te geven.

Bestrijden verplicht in risicogebied

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een gebied aangewezen, waarbinnen eigenaren van eiken verplicht zijn de eikenprocessierups te bestrijden.
Dit risicogebied omvat:

  • de bebouwde kom
  • sportcomplexen
  • (verblijfs)recreatieterreinen
  • jachthavens
  • verbindende wegen
  • voet- en fietspaden tussen de kernen

Een aannemer heeft binnen dit gebied in opdracht van de gemeente inmiddels een biologische bestrijding uitgevoerd in rijen en groepen eiken aan de openbare weg.

Gereduceerd tarief

Particulieren met eiken met processierupsen binnen het aangewezen risicogebied kunnen zich voor bestrijding bij de gemeente aanmelden. De gemeente controleert dan of het inderdaad om de eikenprocessierups gaat. Is dat het geval, dan kunt u via de gemeente tegen sterk gereduceerd tarief de rupsen laten bestrijden. De kosten hiervan zijn € 125,- excl. BTW per eikenboom. Meer informatie bij het servicemeldpunt: (035) 65 59 555.

Jeuk, roodheid en pijn?

Na onverhoopte aanraking met rupsen of brandharen kunt u het best huid of ogen afspoelen met water. Vermijd wrijven en krabben zoveel mogelijk (ook bij huisdieren). Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts of GGD, telefoon (035) 69 26 222.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
20 gr.
windkr. 5