WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Eikenprocessieplaag
Ankeveen, wo 30 juni 2010

Margo Schoote uit Ankeveen ontdekte dat haar eik onder de nesten van eikenprocessierupsen zat. De bestrijdingsdienst was er snel bij.

ingezonden bericht

Huisje-boompje-beestjes

Afgelopen week had ik natuurlijk die mannetjes in witte pakken met helm op, wel aan het werk gezien. Had erover gelezen, over de eikenprocessierupsen-plaag. Maar het was voor mij een ver-van-m’n-bed-show. Die rupsen zitten in parken, in het bos, in andermans straat.

We hadden het vandaag over onze eik achter, omdat het zo’n mooie, grote, beeldbepalende boom is. We keken er beiden met trots naar.  We zagen het tegelijkertijd: een grote wit-grijze bonk hing aan de stam, een paar meter boven de grond. Beter kijken: het was één friemelende massa van misschien wel een paar duizend rupsen: ja, de eikenprocessierups!

Kwamen daar misschien de jeuk en bultjes van die we sinds we van vakantie terugkwamen allebei hadden? Googlen naar de rups, de brandharen, de klachten en oplossing. Op de gemeentelijke website stond een berichtje over de bestrijding, ook een nummer van het service meldpunt.

Binnen één kwartier na de melding stond de heer Peters bij ons in de tuin voor een inspectie. In de grote eik zaten negen nesten, vooral de onderste was extreem groot! In de kleinere Amerikaanse eik zaten nog eens drie nesten.

Als er in heel Wijdemeren 300 nesten zijn gesignaleerd, dan hebben wij met twaalf nesten een relatief lange processie. Ik ben overigens bang dat er in de top nog nesten zijn? Dan moet er een hoogwerker aan te pas komen.

Het bestrijdingsteam was al net zo snel ter plaatse en heeft de nesten vakkundig en snel verwijderd (‘weggezogen’). Hier een paar foto’s. Heeft u een eik in de tuin, controleer hem op deze beestjes.

Margo Schoote
Ankeveen
De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
28 gr.
windkr. 2