De fractie DorpsBelangen is gisteren met Emile Bakker een stapje dichterbij gekomen bij completering. Co de Kloet is uitgenodigd om als negende, de laatste zetel te bezetten.
DB is in de problemen gekomen door het eigen succes. Voor de raadsverkiezingen werd een lijst van dertig kandidaten opgesteld. Ruim voldoende om alle negentien raadszetels te bezetten. De werkelijkheid is echter weerbarstiger dan dit simpele rekensommetje. Twee van de negen raadszetels kwamen weer vrij, nadat DB twee wethouders had geleverd, Gert Zagt en Jaap van Waveren. Dus moest men de lijst af om de volgende twee kandidaten te vragen om zitting te nemen in de raad. En daar gaat het mis.
Gisteren beëdigd als raadslid voor DB.
Emile Bakker, nr. 8 |
Gekweld door een dilemma.
Co de Kloet, nr. 9? |
Van oudsher heeft DB altijd een zeer lange lijst gehad. Ook in 's-Graveland stonden er zoveel kandidaten, liefst met bekende namen, op dat de vrienden, bekenden en familie van al die kandidaten bij elkaar, voldoende waren voor minstens één zetel. Zoals bij iedere partij staan de kandidaten die echt de raad in willen bovenaan de lijst. De rest wil of kan helemaal niet de raad in, maar leent slechts zijn naam aan de partij om extra stemmen te trekken, de z.g. lijstduwers. Dit is de lijst van DB:
1. Gert Zagt (Loosdrecht) Wethouder
2. René Voigt (Kortenhoef) raadslid
3. Ria Hennis-Steijn (Nederhorst den Berg) raadslid
4. Jaap van Waveren (Loosdrecht) Wethouder
5. Miep van Hattem-Allon (Loosdrecht raadslid)
6. Joep Nuissl (’s-Graveland) raadslid
7. Marcel Maassen (Nederhorst den Berg raadslid)
8. Ab Krook (Loosdrecht) raadslid
9. Jacob Doets (Loosdrecht) geweigerd
10. Henk de Kloet (Kortenhoef)
11. Tijs Hooijer (Nederhorst den Berg) geweigerd
12. Adriaan Doets (Loosdrecht) geweigerd
13. Emile Bakker (’s-Graveland)
14. Krijn Spaan (Kortenhoef) geweigerd
15. Ton Pouw (Nederhorst den Berg) geweigerd
16. Marian Molenkamp (Loosdrecht) geweigerd
17. Henny Heineke (Loosdrecht) geweigerd
18. Co de Kloet (Kortenhoef) nu gevraagd!
19. Rob Duikersloot (Nederhorst den Berg)
20. Leny de Bruin (Loosdrecht)
21. Jan Lamme (Loosdrecht)
22. Mark van der Meer (Kortenhoef)
23. Sirrka Gleusteen (Nederhorst den Berg)
24. Kim van Waveren (Loosdrecht)
25. Aline Molenkamp Loosdrecht
26. Margreet Holdinga-Kooij (Ankeveen)
27. Ruud Buijs (Loosdrecht)
28. Els Riebroek-Berkhout (Kortenhoef)
29. Willem van Kooten (Loosdrecht)
30. Wiet van den Brink (Kortenhoef)
Valkuil
Het kan altijd gebeuren dat ook lijstduwers nodig zijn om zetels te bezetten, zoals nu, terwijl dat niet voorzien was. Dan wordt het lastig. Dat is de valkuil waar DB nu in gevallen lijkt te zijn. Op 3 maart waren de verkiezingen. Vandaag, vier maanden later, worstelt DB nog steeds met het probleem om zetel nummer negen in te vullen. Gisteren viel de brief van de gemeente bij Co de Kloet op de deurmat met de vraag of hij de zetel wil innnemen. Tot eind deze maand kan hij daarover nadenken. De hamvraag is nu: Doet ie 't, of doet ie 't niet.
Lange loopbaan
Wij denken even met onze gewaardeerde columnist Putter mee. Laten we beginnen met te vermelden dat Co de Kloet zijn sporen in de lokale politiek verdiend heeft en even terugblikken. Wij waren het vaak volstrekt met hem oneens, maar toch. Co de Kloet was voor de PvdA wethouder in 's-Graveland. Na een conflict over woningruimtetoewijzing eind jaren zeventig trad hij af na een motie van wantrouwen. Na niet al te lange tijd terug in de gelederen van Dorpsbelangen als medeoprichter en weer terug als DB-wethouder samen met Gerard Torsing (CDA). Ook toen afgetreden na een motie van wantrouwen over een artikel in De Telegraaf, geschreven door zijn zoon. In 1994 als fractievoorzitter van de DB fractie. In 1998 weer als wethouder. Ook na de herindeling weer enkele jaren wethouder namens DBL en DBW samen, tot DBW tegen de begroting stemde en CDA en PvdA besloten om wethouder De Kloet voor straf uit het college te zetten.
Dilemma
Ja en nu? In de lokale pers heeft DB-erelid Co de Kloet laten weten dat hij na de "Loosdrechtse coup" in het college "niets meer met DB te maken wilde hebben". Tegelijkertijd zegt Co de Kloet in de WieWatWaar van deze week: "Als de burgemeester mij uitnodigt om plaats te nemen in de raad, zal ik dat doen. Dat acht ik mijn democratische plicht." "Je geeft je op voor zo'n lijst, dan moet je ook bereid zijn om die taak te aanvaarden."
Anders gezegd, Co de Kloet heeft zich in een lastig parket gewerkt. Wel toetreden tot de raad, maar niets meer met de overige DB'ers te maken willen hebben kan maar op één manier. De zetel aanvaarden en voor jezelf als lijst De Kloet verder gaan. Het is niet uitgesloten dat zich daar dan nog enkele DB'ers bij aansluiten. Is dit een waarschijnlijk scenario? Nee.
Dan blijven twee keuzen over. De zetel aanvaarden en als negende raadslid zwijgend iedere keer de raadsvergaderingen bijwonen, net als die andere zes of zeven, omdat anderen in de fractie het nu voor het zeggen hebben. Je ergeren als Jaap van Waveren weer eens", zoals gisteren, zegt dat "Loosdrecht dit of dat moet doen.", alsof er geen herindeling geweest is. Alsof Wijdemeren niet bestaat. Wordt Co de Kloet daar gelukkig van? Nee.
Blijft de derde keuze over. Toch, ondanks de ferme uitspraken in de WieWatWaar, de zetel weigeren en lekker weer Putters schrijven als daar aanleiding toe is. Wordt Co de Kloet daar gelukkig van? Jazeker. Het is even slikken, want hoon zal zijn deel zijn na die WWW uitspraken, maar die waait wel weer over. En eerlijk is eerlijk Co de Kloet heeft in veertig jaar genoeg bijgedragen aan de lokale politiek. |