Rik Jungmann

Douwe van Essen (zw/wit Ton Kastermans)

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Co de Kloet Erelid DB(W)

's-Graveland, 15 maart 2005. Tijdens de maandelijkse vergadering van Dorpsbelangen Wijdemeren werd ex-wethouder Co de Kloet vanavond het eerste erelid van Dorpsbelangen (Wijdemeren).


Co de Kloet krijgt de oorkonde en de versierselen, opgespeld
door voorzitter Wiet van den Brink van DBW.

Vanavond vond in De Dobber een onverwachte verrassing plaats voor ex-wethouder Co de Kloet van Dorpsbelangen Wijdemeren. Hij werd het eerste erelid van die politieke partij. Voorzitter Wiet van den Brink memoreerde de vele aspecten van Co. IJdel, creatief, gedreven en met een feilloos gevoel voor publiciteit. En dat laatste zodanig dat anderen meestal met de gevolgen worden opgezadeld, aldus Van den Brink. Sinds de oprichting in 1982 haalde DB grote verkiezingssuccessen. Op rij 2, 2, 3, 3 en in 1998 nogmaals drie zetels en op dat moment de grootste partij in 's-Graveland.


De vergadering van DBW vanavond.

In zijn dankwoord zei Co dat hij al vermoedde dat er wat aan de hand was. "Al mijn familie was hier vanavond. En je familie zie je nooit!" Eenmaal heeft hij gesolliciteerd naar een burgemeesterschap in Epen. Echt serieus was dat niet want hij schreef een ultrakorte sollicitatiebrief, aldus Ruud, zijn vrouw. "Hierbij solliciteer ik naar het burgemeesterschap van Epen. " En daar bleef het bij.


Toch maar in 's-Graveland gebleven en niet naar Epen (Zuid-Limburg).

En blik in de geschiedenis

Wethouder Co de Kloet van Dorpsbelangen heeft vele jaren in het gemeentebestuur van 's-Graveland, en later van Wijdemeren, een belangrijke rol gespeeld. Eerst voor de PvdA, waar hij een aantal jaren als wethouder voor optrad. Na een pauze kwam hij terug in de lokale politiek met Dorpsbelangen. Voor die partij was hij drie maal wethouder. Twee keer in 's-Graveland en op het laatst in Wijdemeren.

Kleurrijk

Co de Kloet was een kleurrijk politicus. Als oppositieleider kon hij het bloed onder de nagels halen van de voorzitter van de raad, burgemeester Wim Kozijn, die dan naar adem zat te happen vanwege de heftige aanvallen. Co had er ook een handje van om vertrouwelijke stukken te lekken naar de pers en dan met een stalen gezicht te beweren dat er geen "geheim" op het stuk stond. Tegelijkertijd konden de beide mannen het weer goed met elkaar vinden als het om de door hen gedeelde liefde voor de kunst ging.

Wij gingen de archieven in om te zoeken naar memorabilia van de afgelopen dertig jaar.

Het pronkstuk in de collectie is een plaatje dat de wethouders Co de Kloet en Gerard Torsing in 1990 maakten toen zij de Hanja Maij-Weggen fanclub oprichtten. (Zet uw speakers open en zing mee! Het plaatje is in mp3 formaat hier te horen.)

Drie keer wethouder af

Drie keer kwam er een abrupt einde aan zijn wethouderschap. De eerste keer in 's-Graveland nadat bij de verdeling van woningen in een nieuwbouwplan veel vrienden, bekenden en familieleden van gemeentebestuurders aan een huis waren gekomen. Dat was ook het einde van zijn optreden voor de PvdA. De tweede keer speelden er meer interne spanningen tussen de wethouder en zijn fractie en het CDA die explodeerden nadat de zoon van de wethouder een stuk in de Telegraaf had geschreven over een bedrijf op de Cannenburgerweg. De derde keer, zoals bekend, werd hij het slachtoffer van de ruzie tussen de fractie Dorpsbelangen Wijdemeren en de rest van de coalitie.

Kunstklootzakken

Co was altijd goed voor een gepeperde uitspraak. Beroemd in dit verband zijn de "kunstklootzakken". Na een vergadering zat Co met enkele anderen, onder wie G&E journalist Martin Van Vlaanderen, na te praten.
Martin noteerde uit zijn mond dat de beide andere gemeente "geen benul" van kunst hebben. "Kunstklootzakken zijn het" :aldus de Kloet. In Loosdrecht hebben ze Loosdrechts porselein en een Smorenberg. In Nederhorst den Berg hebben ze een carillon en wat van die kleden hangen. Ze hebben niets! Ze zijn ongevoelig voor kunst." Hij gaat door: "Hij (burgemeester Kozijn) wantrouwt ze ook als de kolere."
Het kostte het college en de raad van 's-Graveland veel moeite om de schade in het gevoelige herindelingsproces te beperken. De raad viel over hem heen. Het college nam afstand van zijn uitspraken.
Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk of Co bewust of onbewust deze uitlatingen ten overstaan van de G&E deed. Zeker is dat hij hield van een beetje leven in de brouwerij en niet schuwde om dat leven er zelf in te brengen.

De OZB 20% omlaag

Met die slogan won Co de Kloet flink in de verkiezingen in 1998. De andere partijen plaatsten samen een advertentie met de tekst "De Sprookjes van Dorpsbelangen". Die campagnespreuk had hij op een avond bij een glaasje wijn bedacht. Die leek hem wel leuk. En dat bleek hij ook te zijn, gezien het resultaat voor DB.  Naderhand kon hij je gloedvol voorrekenen dat die twintig procent besparing in de OZB ook bereikt was. Toch bleef de twijfel bij de toehoorder knagen.

Referendum

In de aanloop naar het referendum inzake de telematica-afsluiting van 's-Graveland, die door wethouder 't Hoen bepleit werd, stond Co de Kloet te blauwbekken op de Meenthof om handtekeningen op te halen. Samen met uw redacteur en anderen die voor het referendum gestreden hadden beleefde Co de Kloet een mooi moment toen de uitslag van het referendum bekend werd. 343 mensen stemden voor en 3755 tegen. Einde discussie.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind10º Naar volgende bericht