WIJDEMEERSE WEBKRANT
Haarscheurtje in DB
Wijdemeren, za 24 april 2010

DB-Oprichter Co de Kloet heeft zijn activiteiten voor DorpsBelangen stilgelegd. Bij de formatie van het college zijn volgens hem gemaakte afspraken niet nagekomen.

Kwaad weggelopen

DB-oprichter en oud-wethouder Co de Kloet is kwaad weggelopen uit de besloten vergadering van DorpsBelangen waar de wethoudersbenoemingen en het coalitieakkoord werden gepresenteerd. Hij stelt dat voor de verkiezingen afspraken zijn gemaakt tussen DBW en DBL over de kandidatenlijst en de verdeling van wethoudersposten.

Om de verdeling over de dorpskernen zo evenwichtig mogelijk te maken stond op de kandidatenlijst bij de eerste zes zeven plaatsen om en om een Loosdrechter, een 's-Gravelander (of Kortenhoever) en een Berger. Tegelijkertijd werd voorafgaand aan de verkiezingen de "keiharde" afspraak gemaakt dat als DB één wethouder zou leveren dat Gert Zagt (DBL) zou zijn. Mocht DB een tweede wethouder leveren, dan zou dat Ria Hennis (DBW) uit Nederhorst zijn, die dan de sociale portefeuille zou krijgen.

Twee Loosdrechtse wethouders

Die afspraak is niet gehonoreerd. De onderhandelaars hebben de tweede wethouderspost aan Loosdrechter Jaap van Waveren toegekend (grote projecten). Daarmee hebben zij volgens De Kloet de afspraak met DBW geschonden. In de DB-ledenvergadering riep Co de Kloet het bestuur en de leden op om niet in te stemmen met de wethoudersbenoemingen. Toen hij daar niet in gesteund werd verliet hij de vergadering. Daarna schreef hij een brief aan het bestuur van DB waarin hij aankondigt dat hij de vergaderingen niet meer zal bijwonen en geen enkele activiteit voor DB meer zal ondernemen.

Koek en Ei

Formateur en lijsttrekker Gert Zagt reageert enigzins verrast als hij met deze feiten geconfronteerd wordt. Hij stelt dat in het contract tussen DBL en DBW staat dat hij wordt voorgedragen voor de post financiën als dat na de verkiezingen aan de orde komt. Mocht de maatschappelijke portefeuille in zicht komen, dan zou die naar Ria Hennis gaan. Hij weet niets over afspraken over een eventuele tweede wethouderspost. "Wij hadden ook nooit gedacht dat we een tweede wethouder zouden kunnen leveren. De enorme verkiezingswinst kwam voor ons ook onverwacht."
In de onderhandelingen heeft DB volgens Zagt zijn verantwoordelijkheid genomen voor twee belangrijke gebieden, financiën en een deel van ruimtelijke ordening. Daarbij is niet formeel gesproken over eventuele afspraken over een tweede DB wethouder, omdat die afspraken volgens Zagt niet bestonden. Zagt was er wel van op de hoogte dat Co de KLoet een brief had geschreven, maar hij dacht dat inmiddels alles weer koek en ei was.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
15 gr.
windkr. 2