WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Minder Ambtenaren
Wijdemeren, zo 25 april 2010

Cor Koster uit Nederhorst laat zijn licht schijnen over het voornemen van de coalitie om 10% ambtenaren te verminderen.

Nieuw! Een vraag die door WWK lezers regelmatig gesteld werd, is vervuld. In de rechterkolom staat een symbooltje van een printer. U raadt het al. Probeer het maar. Red. WWK

ingezonden brief

Minder Ambtenaren

Het coalitieakkoord stelt dat 10% van het ambtenarenapparaat weg kan: 14 full-time banen. Dat is 8 meer dan de 6 die de vorige raad met enige moeite aanvaardbaar vond.

Iedereen, vooral de oppositie, vindt altijd dat er best wat minder ambtenaren kunnen zijn. We herinneren ons nog levendig de VVD die dat jarenlang riep toen ze in de oppositie zaten.  Maar binnen een maand nadat men met een eigen wethouder in de coalitie terecht gekomen was, riep de nieuwbakken wethouder dat er te weinig ambtenaren waren om de taken goed uit te voeren. Er moesten er bij komen… Onduidelijk was of de betrokkene jarenlang alleen maar onzin uitgekraamd had of dat hij direct na ambtsaanvaarding door het ambtenarenapparaat kundig is ingepakt. Waarschijnlijk allebei.

Minder werk

Kan dat wel, 10% van de arbeidsplaatsen weg? Ik heb geen idee, net zomin als onze Loosdrechtse vrienden. Als het werk vervolgens uitbesteed moet worden schieten we er weinig mee op. Maar misschien is er minder werk. Alle stukken voor de raad mogen immers niet meer dan 5 kantjes zijn. Beleidsnota's komen er ook niet meer en dat scheelt ook werk; men gaat kennelijk wat meer ad hoc aanrommelen.

Overigens is het niet zo verstandig om te speken van 10% van de arbeidsplaatsen. Het was veel beter geweest om uit te gaan van een besparing van 10% op de salariskosten. Wat er nu namelijk zal gebeuren is dat de goedkopere ambtenaren zullen moeten vertrekken en de duurdere (de "managers") zichzelf buiten schot houden. Zo bespaart men weliswaar misschien (héél misschien) 10% op het aantal plaatsen, maar veel minder dan 10% op de totale loonsom. En juist die minder dure ambtenaren zijn degenen die voor de burgers belangrijk werk doen. Zij bemannen de receptie, zij verzorgen de paspoorten, zij maaien het gras en houden de wegen netjes. Die dure ambtenaren… ach, daarvan kunnen we er wel wat missen.

Topzwaar

Het ambtenarenapparaat in Wijdemeren is topzwaar. Er is teveel "management". Dat komt deels door de fusie - de chefs van de afdelingen van de drie gemeenten moesten toch ook ergens ondergebracht worden - maar inmiddels is er bijna 10 jaar verstreken en is het grootste deel van de ouwe hap wel met pensioen. Tijd dus om het hele systeem grondig te reorganiseren: minder afdelingen, minder kleine winkeltjes, minder management. En vooral: minder dure ambtenaren.

Goed voorbeeld

Misschien zou de nieuwe coalitie het goede voorbeeld moeten geven. Als men 10% aan wethoudersplaatsen inlevert scheelt dat niet alleen een hoop geld (en straks wachtgeld), maar dan laat men zien dat men meent wat men zegt. Namelijk dat op alles bezuinigd zal worden behalve op de bijstand. Dan toont men dat men ook zelf bereid is iets in te leveren. Het moet makkelijk kunnen: alleen maar korte tekstjes voor de raad, geen beleidsnota's meer… Dat betekent allemaal minder werk voor het college.

Het kan nog. Het nieuwe college is nog niet benoemd. Man kan makkelijk nog even 10% op zichzelf bezuinigen. Geen 3,0 wethoudersplaatsen, maar 2,7. Een symbolisch gebaar naar de bewoners van onze dorpen.

Of… stelt Dorpsbelangen het eigen belang toch maar voorop?

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
21 gr.
windkr. 3