WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
AGV omzeilt Inspraak
Amsterdam, zo 22 mei 2011

Het waterschap AGV moet een nieuwe beleidsnota over recreatief medegebruik van het water vaststellen. Het dagelijks bestuur wil inspraak omzeilen, de VVD is daar tegen.

Loosdrechter André Spils, die namens de VVD in het algemeen bestuur zit van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vechtstreek, AGV, liet ons weten dat er een beleidsnota recreatief medegebruik moet worden vastgesteld.


André Spils

Het dagelijks bestuur is van mening dat er niet veel veranderd is ten opzichte van de nu geldende nota, die in 2003 werd vastgesteld. Daarom wilde men de gebruikelijke inspraak maar achterwege laten. In plaats van een formele inspraakprocedure werd in augustus vorig jaar een bijeenkomst over de nota belegd waarvoor alleen door AGV geselecteerde (!) organisaties en belanghebbenden uitgenodigd werden.

De VVD-fractie in het algemeen bestuur van AGV heeft ernstige twijfels over de juistheid van deze gang van zaken, omdat:

  1. Een groot aantal belanghebbenden niet was uitgenodigd.
  2. De genodigden niet door het dagelijks bestuur op de hoogte waren gesteld van het feit dat deze bijeenkomst als grondslag gebruikt werd om de inspraakprocedure te omzeilen.
  3. De VVD sterk haar twijfels had over de samenstelling van de groep belangenorganisaties die wel bij de bijeenkomst was.

Het waterschap AGV is weliswaar primair verantwoordelijk voor alles wat met water en dijken te maken heeft, maar recreatief medegebruik van het water is voor die gebruikers wel belangrijk. Zeker in Wijdemeren, waar men het toeristische produkt wil verbeteren en promoten, is dat recreatief medegebruik van groot (economisch) belang.

Reactie ANWB

De ontwerpnota "recreatief medegebruik landschap en cultuurhistorie" staat op de website van AGV.
Bij ons vindt u een commentaar van de ANWB (van 9 mei j.l.) op de AGV-nota. Daar staan enkele opvallende zaken in ten aanzien van het project "Vaart in de Vaart" en de eventuele toename van recreatievaart in het algemeen.

AGV: Geen Vaart in de Vaart

AGV is tegen toename van recreatievaart in het algemeen. AGV wil geen gemotoriseerde recreatievaart op de 's-Gravelandse Vaart en de Karnemelksloot. De ANWB wijst op de plannen van de ILG en de provincie en stelt voor om wel recreatievaart op de 's-Gravelandse Vaart toe te staan.

Inspraakprocedure

Uiterst bescheiden stelt de ANWB zich op als het gaat over inspraak en betrekken van bewoners en gebruikers van het water. De ANWB stelt voor om bewoners en gebruikers iets meer te betrekken bij het vaststellen van de nota. Ook biedt de ANWB op dat vlak haar diensten aan. De ANWB wijst er niet op dat een formele inspraakprocedure, waar iedereen zijn inbreng heeft, een veel betere en democratischere oplossing is.

Update 23 mei 2011, 13.18: De link naar de nota op de wesbite van AGV is toch gevonden en geplaatst. André Spils gaf een nadere toelichting op de gang van zaken: "In de commissievergadering van 20 april heeft onze fractievoorzitter Anne-Lize van der Stoel er een stevig pleidooi voor gehouden om deze nota toch de inspraak in te laten gaan. Andere fracties zijn daarin met ons meegegaan . Het DB kon daarop niet anders doen dan de nota in de inspraak te brengen, hetgeen dus nu ook gebeurd is."

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
wisselend
19 gr.
windkr. 4