WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Eikenprocessierupsen
Wijdemeren, vr 25 juni 2010

De gemeente is gestart met het bestrijden van eikenprocessierupsen. in Wijdemeren. Er zijn ongeveer driehonderd nesten met eikenprocessierupsen aangetroffen.

persbericht

Gemeente bestrijdt eikenprocessierupsen

Op donderdag 24 juni is de gemeente gestart met het bestrijden van eikenprocessierupsen in Wijdemeren. Na een onderzoek van Wijkbeheer en meldingen van inwoners zijn inmiddels ongeveer driehonderd nesten met eikenprocessierupsen gevonden. Ongeveer tweehonderd hiervan bevinden zich in Loosdrecht. Reden voor de gemeente om in deze kern te beginnen met het wegzuigen van de rupsen uit de eiken.

Contact vermijden

De gemeente adviseert iedereen contact te vermijden met de rupsen. Inwoners die nesten met eikenprocessierupsen in bomen in de bebouwde kommen, langs de wegen, voet- en fietspaden zien, kunnen dit doorgeven aan het service meldpunt van de gemeente, telefoonnummer 035- 65 59 555. Mensen die toch in contact komen met de brandharen van de rupsen of die een huisdier hebben die ermee in aanraking is gekomen, kunnen bij de geneeskundige diensten of de huisarts informeren hoe te handelen. Informatie over dit onderwerp is ook te vinden op www.medicinfo.nl, trefwoord 'eikenprocessierups'.

Landgoederen, bos- of natuurgebieden

De gemeente bestrijdt geen eikenprocessierupsen op (particuliere) landgoederen, bos- of natuurgebieden. Mochten hier klachten zijn, dan is de terreineigenaar daar op aan te spreken. In samenwerking met Natuurmonumenten maakt de gemeente wel het Noordereinde, Zuidereinde en de oprijlaan van het Bezoekerscentrum Boekesteijn schoon.

Specialistische industriële stofzuigers

De aannemer die de eikenprocessierupsen voor de gemeente bestrijdt, gebruikt de techniek van het wegzuigen van nesten. Hierbij gebruikt men specialistische industriële stofzuigers, zoals dat het geval is bij het verwijderen van asbest. Op die manier voorkomt men dat de brandharen, die de rupsen na hun derde vervelling krijgen, in de buitenlucht vrij komen.

De werknemers die de bestrijding doen, zijn hier speciaal voor opgeleid. Bovendien dragen ze beschermende werkkleding. De aannemer vernietigt de resten van de rupsen en hun nesten in speciale, milieu technisch verantwoorde, zakken.
De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
25 gr.
windkr. 2