WIJDEMEERSE WEBKRANT
Sloop NERA-gebouw?
Horstermeer, di 31 juli 2007

In het zuidelijk deel van de Horstermeer ligt het oude (NERA) gebouw van de Radio Controle Dienst. Het moet wellicht gesloopt worden.

Waterberging

Er wordt al lang gesproken over het gebruik van (een deel van) de Horstermeer als waterbergingsgebied. In geval van grote wateroverlast wordt in een waterbergingsgebied tijdelijk water opgeslagen om overstromingen elders te voorkomen. Tal van varianten zijn de revue al gepasseerd. Om waterberging te kunnen realiseren moeten gebouwen in het aangewezen gebied afgeschermd worden, of zij moeten gesloopt worden. De provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadscgap AGV en de gemeente Wijdemeren ontwikkelen plannen om de waterberging te realiseren. Eerder nam het kabinet al een principebesluit over waterberging in de Horstermeer. De bewoners van de Horstermeer hebben zich steeds verzet tegen, in hun ogen, te verstrekkende maatregelen.


Onderaan, in het midden, het afgelegen NERA-gebouw.

Slopen

In de G&E van vandaag wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Het NERA gebouw, dat in een afgelegen zuidelijk deel van de polder ligt, staat waterberging in de weg. Als het blijft staan kan er minder water worden geborgen, dan als het gesloopt wordt.

De provincie heeft de dienst Domeinen van het rijk, die het leegstaande gebouw beheert, per brief gevraagd om het NERA-gebouw kosteloos over te dragen. Domeinen gaat echter uit van een normale taxatiewaarde. De provincie wil het gebouw na de overname slopen om betere waterberging mogelijk te maken.

Dossier Horstermeer

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
20 gr.
windkr. 2