Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: TVNH, e.a.

Bron: Div.


Horstermeer blank? 

Nederhorst den Berg, 14 juni 2003. Woensdagavond werd er in Het Spiegelhuys in Nederhorst den berg weer gediscussieerd over de toekomst van de Horstermeerpolder. Moet hij blijven zoals hij is, moet hij blank gezet worden, of moet er een eiland of strekdammen komen in een plas?

V.l.n.r: Wim Lorjé (raadslid VVD), wethouder Bert Nagel (CDA) en gedeputeerde Henry Meijdam (VVD).

Gedeputeerde Henry Meijdam, zoeklocatie. Misschien wel, misschien niet, afwachten.

De opkomst voor de bijeenkomst was groot. Van de provincie was gedeputeerde Henry Meijdam gekomen. Ook het college van B&W van Wijdemeren was vertegenwoordigd door wethouder Bert Nagel achter de tafel en burgemeester Don Bijl in de zaal. Van de bewonersvereniging Horstermeer was Martin Vuyk aanwezig om steun te verlenen aan de plannen die de bewonersvereniging omarmd heeft.


Martin Vuyk van de bewonersvereniging Horstermeer.

De Horstermeer nu.

De problematiek van de Horstermeerpolder is dat hij aanzienlijk dieper ligt dan de omringende Ankeveense en Kortenhoefse polders. Daardoor sijpelt er water uit de hoger gelegen polders weg naar de Horstermeer, hetgeen vanuit natuuroogpunt ongewenst is. Bovendien wordt er in heel Nederland gekeken naar plekken waar in de toekomst waterberging kan plaatsvinden als de voorspelde stijging van de zee en de klimaatverschuiving zorgen voor meer water. Door de Horstermeer te vullen met water, ofwel geheel of gedeeltelijk blank te zetten, kunnen deze problemen opgelost worden.


De Horstermeer gezien uit een satelliet.

De Horstermeer is door de provincie aangewezen als mogelijke locatie voor waterberging. Besluiten daarover worden echter pas eind dit jaar verwacht. In het scenario van de provincie zal ongeveer de helft van de polder blank gezet worden.


Met een eiland.

Met strekdammen.

Habiforum is de organisatie die de plannen heeft ontwikkeld die door de bewonersvereniging ondersteund worden. Deze plannen omvatten, ofwel de aanleg van grote sterkdammen waarop gewoond kan worden in een volgelopen Horstermeerpolder, ofwel de aanleg van een eiland voor bewoning in het midden van de polder die dan veranderd is in een meer. De kosten van deze projecten bedragen tussen de 300 en 400 miljoen euro. Als zij uitgevoerd worden zal dat een lange adem vergen, want gedacht wordt aan een periode van circa twintig jaar.


Laat het maar zoals het is...

De politiek ziet niet zo veel in de plannen van de bewoners. Wethouder Nagel had een vrij hard oordeel over alle plannen om de polder onder water te zetten. De gedeputeerde hield wat meer zijn kruid nog droog tot de provincie besluiten neemt. In ieder geval wil de politiek proberen draagvalk onder de bewoners voor welk plan dan ook te krijgen. Om erachter te komen wat alle bewoners denken en willen, zal er in het najaar een huis-aan-huis enquête gehouden worden. Veel bewoners zijn bang dat ze minder ruimte en grond zullen krijgen en hebben twijfels over eventuele compensatie als zij van hun stek weg moeten. Martin Vuyk van de bewonersvereniging wil juist dat de plannen van Habiforum serieus genomen worden om te voorkomen dat op zeker moment een halve of slechte oplossing gekozen wordt, onder het motto "de aanval is de beste verdediging".

Zie ook:


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...