Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Natte Horstermeer

Nederhorst den Berg, 3 februari 2002. In de Gooi- en Eemlander van gisteren stond een stuk van Nico Postma over een discussieavond over de toekomst van de Horstermeerpolder. De polder is een soort badkuip met poreuze wand. Omdat hij dieper ligt dan de omgeving en er veel meer water uit gepompt wordt dan er door regen in komt, stroomt het grondwater uit de omgeving naar dat laagste punt. Het gevolg is dat ook het water uit de omgevende plassen naar de Horstermeer stroomt. Het water in die plassen wordt aangevuld met vuil Vechtwater. En dat verschijnsel wil de provincie bestrijden. De manier om dat te doen is om de badkuip met water te vullen. In het kort is dat de problematiek waar het om gaat bij de discussie over het plas-dras zetten van de Horstermeer.

De provincie wil de helft van het gebied tot een natuur- en watergebied maken. In Vreeland spraken honderd bewoners over tien varianten. In het voorjaar kiest de landinrichtingscommissie Vechtstreek zes of zeven varianten uit die verder doorgerekend worden. Daarna zal in het najaar een inspraakprocedure volgen, waarna er drie scenario's over blijven die naar de provincie gaan. Eén scenario staat nu al vast. De hele polder laten vollopen.

Leen van den Broek van de bewonersvereniging was blij met de discussie. Hij zei dat hij goede argumenten langs hoorde komen. Vooral plaatjes met veel blauw maken de mensen duidelijk dat het echt menens gaat worden. Hij vindt echter dat er nu wel erg veel haast achter de plannen gezet wordt. In het betrokken gebied wonen achthonderd mensen en zijn honderd ondernemingen gevestigd.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Droog, half bewolkt, 10 graden
Meer weer? Klik hier. 
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...