Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Verslag: Douwe van Essen

Foto's: Douwe van Essen

Bron: Wijdemeerse Webkrant


Werkbezoek CDA-lijsttrekker NH

Wijdemeren, 2 maart 2003. Zaterdag bezocht een CDA-delegatie onder aanvoering van Hans Schipper, CDA-lijsttrekker in NH, onze regio. Een impressie van het bezoek aan Wijdemeren. 

Op 11 maart vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaats, dus komen de verkiezingscampagnes op stoom en neemt het aantal werkbezoeken aan de regio's fors toe.


Uitkijkend over de Horstermeerpolder geeft wethouder Bert Nagel uit NdB uitleg aan Hans Schipper(l), Betske van Henten -fractievoorzitter CDA- Wijdemeren- en Joop Post, achtste op de CDA-kandidatenlijst voor de PS.


Martin Vuyk geeft uitleg aan (vlnr) Betske van Henten, Rinske Kruisinga, de CDA perschef, Hans Schipper, Maarten Haverkamp, en Joop Post.


Met gebogen hoofden worden de klachten van de Horstermeerbewoners aangehoord. Op de achtergrond de schotels van de RDR (Rijksdienst voor Radiocommunicatie).

Gisteren was het de beurt aan het CDA. Met, naast andere CDA-kandidaten, de provinciale fractievoorzitter Rinske Kruisinga - nr. 2 op de kandidatenlijst - en het Tweede Kamerlid Maarten Haverkamp, beiden afkomstig uit Nederhorst den Berg, kon Wijdemeren natuurlijk niet op het programma ontbreken. 

Tijdens het bezoek informeerde wethouder Nagel het gezelschap uitvoerig over de Horstermeer-problematiek. Later, toen het gezelschap de Horstermeer ter plekke bekeek bij de sluis 't Hemeltje en de Radioweg, werd verdere toelichting gegeven door twee bewoners van de polder: de heer Vuyk namens de bewonerscommissie en door de heer Stuyver. Zij vertolkten het gevoel van onbehagen van de bewoners: "Er wordt al meer dan zeven jaar gepraat, en we weten nog steeds niet wat er gaat gebeuren". De slogan van de Horstermeerbewoners, de drie D's van duidelijkheid, duurzaamheid en droge voeten, spoort niet helemaal met de uit 4 B's bestaande slogan van het CDA in Noord-Holland, die wil een bedrijvig, bereikbaar, betrokken en bewoonbaar Noord-Holland.  

Schipper gaf aan dat hij wist waar de moeilijkheid lag. "We praten in de Provincie voortdurend over andermans grond, en we moeten goed beseffen wat voor effect onze beslissingen hebben op het leven van mensen in onze provincie". Ook stelde hij dat het niet goed is om allerlei plannen te ontwikkelen zonder dat er duidelijk is welke financiële gevolgen die hebben. "We kunnen wel jarenlang allerlei plannen maken, maar als dan blijkt dat er geen geld voor is, dan is dat zonde van de tijd. Bovendien leidt al dat gepraat tot veel onzekerheid bij de betrokkenen". Hij zei daarom dat we de "termijn van praten" bij dit soort projecten moeten bekorten om toch vooral duidelijkheid te scheppen.


Directeur Bertine Oosthoek (midden) geeft uitleg over de (ver)bouwplannen van 'haar' Sypesteijn.


Kasteel-museum Sypesteijn.


Deze paarden zullen moeten verhuizen wanneer hier binnenkort woningen worden gebouwd (fase 1 van woningbouwplan Ter Sype). 

Het werkbezoek voerde vervolgens over de Herenweg in Ankeveen naar Kortenhoef en via de Kwakel, de Kortenhoefsedijk en het Moleneind naar Loosdrecht. Via de Horndijk en de Oud-Loosdrechtsedijk ging het vervolgens naar  Nieuw-Loosdrecht. Wijdemeren op z'n mooist bij een stralende zon.

In Nieuw-loosdrecht werd natuurlijk even een kijkje genomen bij de Tjalk, waar het woningbouwplan Ter Sype binnenkort z'n eerste bouwfase in kan gaan.

Op een steenworp afstand staat het kasteel-museum Sypesteijn, waar het gezelschap werd ontvangen door de directeur, Bertine Oosthoek. Zij vertelde zakelijk, maar ook zeer gepassioneerd, over de gevolgen van de overgang van de provincie Utrecht naar Noord-Holland voor haar instelling. Door een verschil in subsidiemethodiek - Utrecht geeft een exploitatiesubsidie en Noord-Holland niet - ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Er is weliswaar een overgangsregeling, maar na het jaar 2005 moet Sypesteijn het - financieel - geheel zelf zien te rooien. 


Schipper toonde begrip voor de situatie, maar liet zich niet verleiden tot het doen van enige toezegging. Kennelijk is het besef van het belang van "cultuur" in Noord-Holland niet zo groot als in de provincie Utrecht.
    


Reacties

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...