Treurig over Bomenkap
's-Graveland, 25 oktober 2006

Cecile van Os neemt stelling tegen het kappen van alle, ook de gezonde, bomen op de Leeuwenlaan. Zij wordt er treurig van.

IN de G&E van vamorgen stond ook een groot stuk over de bomenkap. De VBOB (Vereniging Bescherming Oude Bomen) protesteerde bij Natuurmonumenten in een open brief tegen de kap aan de Leeuwenlaan. De brief werd te laat verstuurd, vlak voor de kap. De VBOB had het in 2004 aan de stok met Wijdemeren over oude beuken aan het Noordereinde in 's-Graveland. Daarvoor, in 2000, was de VBOB boos op Natuurmonumenten over de kap van dertig oude bomen voor Schaep en Burg, het hoofdkantoor van Natuurmonumenten aan het Noordereinde in 's-Graveland.

Ingezonden Brief

Geachte redactie,

Al 12 jaar fiets ik via "de mooiste laan van Nederland" van Hilversum naar Kortenhoef. Inderdaad, het was een erg mooie laan.......de Leeuwenlaan.
Het huilen kruipt mij nader tegenwoordig, als ik de eens zo majestueuze beukenbomen nu zie staan, ontdaan van hun takken; afgedaan als oud, ziek en zwak.

Een oude boom, is dat een excuus?

Sommige exemplaren onder hen hebben er meer dan 120 jaar over gedaan om zo machtig uit te groeien, en zijn nog steeds gezond! En ja, zeker zaten er meerdere zieke en aangetaste bomen bij, maar om de hele boel maar om te hakken om wellicht de zogenaamde reputatie en esthetica van de "mooiste laan van Nederland" te kunnen handhaven........ Ik vind het een on-eervol gebeuren ten opzichte van de gezonde bomen die er -heel zeker- ook nog stonden.

Droogte en pekel zouden de oorzaak zijn van dit verval. Als de droogte echt een oorzaak zou zijn, zouden alle beuken in Nederland daar toch enigzins sporen van moeten vertonen, maar daar is niet zo veel alarmerends over bekend.

Mij is het echter in die twaalf jaar wel opgevallen, dat er in wintertijden te royaal met pekel wordt omgesprongen. Meer dan nodig is. Wellicht zou een goede voorlichting aan de pekel-strooiers een catastrofe over nog eens 120 jaar kunnen voorkomen door een voorbeeld te nemen aan wat er nu gebeurt.
Door de zieke bomen te vervangen voor gezonde en jonge exemplaren zou dit de vereniging Natuurmonumenten een hel boel euro`s gescheeld kunnen hebben. Kostbare euro`s die de leden inbrengen.

Uiteindelijk is de kring toch weer rond als er aangeklopt moet worden bij de werkelijke "veroorzaker".

Cecile van Os
Hilversum

 

 

home
verder
terug
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
Ing. Brief
foto
---
auteur
Rik Jungmann